Első lépések a munkaerőpiacon

Elkészült a Deloitte Zrt. idei „Első lépések a munkaerőpiacon” elnevezésű felmérése, mely 2500 fő 18-26 év közötti hallgató és frissdiplomás véleményét tükrözi. A közép-európai régiót felmérő program célja, hogy megmutassa a munkáltatóknak, milyen feltételeket kell támasztaniuk ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmények legtehetségesebb tanulói őket válasszák. A legtöbben multinál helyezkednének el, de még mindig túl magasra teszik a lécet kezdőfizetés tekintetében. Mint az kiderült, tanulmányaik végeztével a többség nem érzi magát késznek kilépni a munka világába, talán ezért nem is vágnának saját vállalkozásba, viszont a jó munka reményében akár költözni is hajlandóak lennének.

Az öt éve indított „Első lépések a munkaerőpiacon” program legújabb felméréséből a következőket szűrte le Gion Gábor, a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója: „Az idei magyar válaszadók szerint a hazai munkáltatók részéről elvárt öt legfontosabb képesség a logikus, analitikus gondolkodás, az új kompetenciák gyors elsajátítása, az önálló munkavégzés és döntéshozás, a csapatmunka, illetve a problémamegoldás. A megkérdezettek túlnyomó részének magas az önbizalma, mind az öt témakörben magasra helyezi a saját képességeit”

Ennek ellenére a munka világára való felkészültség szempontjából a válaszok egyre kevésbé biztatóak. A fiatalok, habár tanulmányaik során fontos tudásanyaggal gazdagodtak, és nem kritikusak a felsőoktatási képzéseket illetően, úgy érzik, nem állnak készen a munkahelyen előkerülő kihívásokra, illetve magára a munkakeresés folyamatára sem. Ezt mutatja az is, hogy álláskeresés idejét maximum 3 hónapra tették, míg az valójában ennek a másfélszerese.

A frissdiplomások elképzelései még jobban elrugaszkodnak a valóságtól, mint az az előző években tapasztalható volt. Míg 2013-ban a vágyott kezdőfizetés 170 ezer forint volt, addig 2015-ben ez már 255 ezer forint nettóra nőtt. Ezzel szemben a KSH statisztikái szerint az átlag nettó fizetés hazánkban mindössze 160 ezer forint, értelmiségiek esetében pedig 210 ezer forint.

Meglepő módon a többi országhoz képest a magyarok nem a szociális kapcsolatokat és az egészségüket teszik első helyre, annál sokkal inkább a sikert és a hírnevet. Ebből kifolyólag munkájukat szakmailag magas szinten tervezik végezni. Az ideális főnök képe is hasonlóan karrierközpontú, akinek az első a vállalat jövőjének biztosítása és az ügyfelek bizalmának elnyerése, ugyanakkor inspiráló hatással van beosztottjaira is.

Forrás: edupress.hu
Kép: kolozsvaros.ro

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]