Az ELTE ismét a legjobbak között

Újabb egyetemi rangsor látott napvilágot nemrég, melyen természetesen az ELTE is szerepel. A Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorában négy magyar egyetem kapott helyett. Az élen az előző évekhez hasonlóan a Massachusetts Institute of Technology (MIT) szerepel, azt követi a Harvard és a Cambridge. A legjobb magyar egyetem a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds cég 2004 óta állítja össze és adja ki a listát, melyen a világ legnevesebb egyetemei kapnak helyet. Hat aspektusból vizsgálják és rangsorolják a felsőoktatási intézményeket, többek között az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint az akadémiai szféra megítélése is a rangsor kialakításának szempontjául szolgál. Az első helyet – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is a Massachusetts Institute of Technology (MIT) nyerte el; a dobogóra még a Harvard és a Cambridge fért fel. A legjobb 10 egyetem közé bejutott még a Stanford, a Caltech, az Oxford, a UCL, az Imperial College London, az ETH Zürich és a University of Chicago. A neves egyetemek, mint a Princeton, a Yale és a Cornell a top 20-ba kerültek csak be.

Hazánk felsőoktatási intézményei közül a QS-rangsor legelőkelőbb helyén (501-550.) a Szegeti Tudományegyetem végzett. Az ELTE és a Debreceni Egyetem (DE) a 601-655. helyet foglalhatják el, valaminta Corvinus (BCE) került még fel a listára a 701+ kategóriába.

A teljes rangsort itt találod. A QS hivatalos honlapján a egyéb érdekességek mellett akár fakultásokra lebontva is kereshetsz a rangsorban.

forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]