Alkalmazott tudományok egyetemévé válhat a BGF

A Budapesti Gazdasági Főiskola alkalmazott tudományok egyeteme lehet az új felsőoktatási törvény alapján. A szeptember elseje óta hatályos rendelkezés szerint az az intézmény használhatja ezt a címet, mely legalább négy alapképzési szakon és két mesterképzésen jogosult képzésre, valamint oktatóinak negyvenöt százaléka rendelkezik tudományos fokozattal. További feltétel, hogy az iskola a képzéseit idegen nyelven is képes legyen folytatni az általa indított szakok egy részén, illetve tudományos diákkört működtet.

A BGF rektora, Sándorné Kriszt Éva elmondta, hogy a törvénymódosítás hatálybalépését követően kérelmezték az alkalmazott tudományok egyeteme kategóriába való besorolást, hiszen minden meghatározott kritériumot teljesítenek. Az intézmény a nemzetközi kapcsolatok bővülését és a külföldi hallgatók létszámának növekedését várja a besorolástól.

Sándorné Kriszt Éva közlése szerint a főiskola öt képzési terület összesen tizenkét alap-, egy osztatlan és nyolc mesterképzési szakán jogosult képzés folytatására. A július 31-i adatok alapján a teljes munkaidős oktatók és kutatók 60,6 százaléka (a 315-ból 191-en) rendelkezik tudományos fokozattal, a teljes és részmunkaidős oktatók és kutatók körében 60,1 százalék a minősítettség aránya százalékos (333-ból 200-an). A Budapesti Gazdasági Főiskola tudományos diákkört és szakkollégiumot működtet. A most induló tanévben a főiskola négy alap- és három mesterképzési szakon folytat idegen nyelvű képzést.

Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa – a főiskola tájékoztatása szerint – az intézmény tanévnyitóján úgy fogalmazott: a főiskola folyamatos fejlődésének újabb állomásaként alkalmazott tudományok egyetemévé válhat a közeljövőben. A BGF, amely 18 ezer hallgatót képző főiskola, a 2013 és 2016 közötti időszakra már elnyerte az “alkalmazott tudományok főiskolája” minősítést.

 

forrás: eduline.hu, napi.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]