Hogyan juthatsz hozzá a Diákhitel2-höz?

Már igényelhető a Diákhitel2, amelyhez az önköltséges képzésben résztvevő egyetemi hallgatók juthatnak hozzá. Míg a Diákhitel1-et a jogosultak 10-12 százaléka, addig a Diákhitel2-t csaknem duplája, azaz 20-25 százalék kéri.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a szabad felhasználású diákhitellel ellentétben a Diákhitel2 összege nem megszabott, de mindig csak a képzési költségekre fordítható. Tehát azt minden esetben közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják a bankintézmények.

A diákhitel mindig a pályakezdő diplomások keresetéhez igazított kölcsön. A törlesztést a jogviszony megszűnésétől számított negyedik hónapban kell megkezdeni, ez a Diákhitel1 esetében a minimálbér 6, míg a Diákhitel2-nél 4-11 százalékát jelenti. A harmadik évtől jövedelemarányos törlesztés kezdődik, vagyis a futamidő a törlesztő fizetőképességén múlik. Akinek magasabb a fizetése, az rövidebb idő alatt tudja letörleszteni a diákhitelét.

A legfontosabbakról a Diákhitel Központ augusztus 18-án tájékoztatott: akik szeptember 15-ig leadják a hitelkérelmüket, azok már október 15-én hozzájuthatnak az igényelt összeghez.

Mindkét típusú diákhitelt a Diákhitel Direkt online felületén kívül a felsőoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületeiről is el lehet indítani.

forrás: edupress.hu
kép forrása: eoionline.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]