Miért érdemes külföldön tanulni?

Habár az e félévi Erasmus jelentkezéseknek már vége, mi mégis most buzdítunk arra benneteket, hogy a következő alkalommal ragadjátok meg a lehetőséget! Felmérések szerint ugyanis a cégek szívesebben alkalmaznak olyanokat, akik részt vettek külföldi ösztöndíjprogramokban, vagy külföldön végezték szakmai gyakorlatukat.

Az Erasmus programmal magyar hallgatók 1997 óta tanulhatnak külföldi egyetemeken, 2007 óta pedig már szakmai gyakorlatra is utazhatnak. Mostanra hazánkban évente több mint 4000-en élnek ezzel  a lehetőséggel, a 2014-től bevezetett Erasmus+ megjelenésével pedig további növekedés várható.

A Tempus Közalapítvány szerint a magyar cégek is profitálhatnak a programból. Egyrészt a magyar hallgatók új, speciális ismereteket szerezhetnek meg a kint töltött időszak alatt, illetve ezekről a fiatalokról általánosan elmondható, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkeznek -mint például a nyitottság, kreativitás, rugalmasság-, amik valódi értékeket jelentenek majd leendő munkahelyükön. Másrészt a hazai cégek is fogadhatnak gyakornokokat. Jelenleg ez évente kb. 500 hallgatót jelent, de  2020-ig az Erasmus+ program segítségével jelentősen lehetne növelni ezt a számot; ez pedig mind Magyarországnak, mind az itthoni vállaltoknak érdeke.

A cégek és a gyakornokok ezzel a lehetőséggel gyakorlatilag egymást segítik. Az ösztöndíjas fiatalok fejlesztik a munkatársak nyelvtudását, illetve segítik őket beilleszkedni a multikulturális közegbe. A cég továbbá olyan humán erőforráshoz jut, amely komoly piaci előnyökhöz juttathatja. A gyakornokok pedig kedvező feltételek mellett fejleszthetik tudásukat, az adminisztratív követelmények nem megterhelőek, ösztöndíját pedig továbbra is a küldő intézménytől kapja.

A Tempus Közalapítvány működteti a www.studentplacement.eu adatbázist, amely a gyakornokok és cégek közötti, valamint az Erasmus Alumni hálózatot, amely a nemzetközi tapasztalattal rendelkező pályakezdők és a munkaadók  közötti kapcsolatfelvételt segíti.

Érdemes tehát külföldi tapasztalatokat is szerezni, hogy aztán megkönnyítsétek az életeteket, és könnyebben tudjatok elhelyezkedni. Ha pedig már rendelkeztek ilyen háttérrel, és már állást kerestek,látogassatok el a Tempus Közalapítvány oldalaira, hátha rátok mosolyog a szerencse és leendő munkaadótok!

forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]