Darabokra szedik a Corvinust, képzések szűnhetnek meg

A Budai Vár újjáépítésére kell a pénz, ezért az egyetem Budai Campusát eladják, a Kertészettudományi, az Élelmiszertudományi és a Tájépítészeti Kart pedig leválasztják a VS.hu forrásai szerint.

A VS egymástól független egyetemi forrásoktól azt tudta meg, hogy a változásokat ma jelentik be, a hírek szerint több kar elkerül a Corvinusról (BCE). Lehet, hogy a Tájépítészeti Kar a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez kerül. Utóbbi neve felmerült az Élelmiszertudományi Kar új helyeként is, ahogy a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara is. A Kertészettudományi Kar a Szent István Egyetemre, Gödöllőre költözhet.

Ez a három corvinusos kar a Budai Campuson működik jelenleg, és a Villányi úti épületekhez egy 7,3 hektáros terület, jelenleg arborétum is tartozik – feltehetően felbecsülhetetlen értékű növényvilággal. A kormány mindezt eladná, hogy a Budai Várat felújíthassák: ugyan a rekonstrukciót uniós pályázati pénzekből finanszíroznák, a pályázatok hatalmas önrészét a Budai Campus eladásával kívánják előteremteni az értesülések szerint.

Az EMMI semmitmondó választ adott a hírre, azzal indokolt, hogy egyelőre csak tervezetek vannak – az értesülést ugyanakkor nem cáfolta. A dolgozói állománygyűlés ma délután fél egykor kezdődik, több részletet talán ekkor tudhatunk meg.

A BCE Hallgatói Önkormányzata a hírekre gyorsan reagálva közleményt adott ki, melyben határozottan ellenzi az egyetem felosztását, és az egyetem egységessége mellett érvel. Mint írják, az intézmény 2004-es fennállása óta rengeteg energiát fektettek abba, hogy a Budai Campus (tehát a most fenyegetett karok) és a Pesti Campus (azaz a Gazdálkodástudományi, a Közgazdaságtudományi és a Társadalomtudományi Kar) közti kapcsolat egyre szorosabbá váljon. A BCE HÖK úgy érzi, hogy a fejlesztések sikeresek voltak, közös munka alakult ki a campusok közt. Közös feladataik és eredményeik vannak például az oktatás, a külföldi képzések, a kommunikáció, az egyetemi média területein, kollégiumi és diákjóléti ügyekben is, melyek nem bonthatók meg. “Amennyiben a kormányzat hivatalossá teszi a Corvinus átalakításának tervezetét, a Hallgatói Önkormányzat az intézmény 14.000 hallgatójával közösen minden tőle telhetőt megtesz, hogy az integrált intézményi felépítést megőrizze az átalakítás ellenében.”

Forrás: VS, eduline

Kép: corvinusonline.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]