Havonta 34 ezer forint?

Az Emberi Források Minisztériuma (Emmi) közzétette tájékoztatóját a köztársasági ösztöndíjjal kapcsolatban – röviden összegyűjtöttük nektek a leghasznosabb tudnivalókat.

Azok a hallgatók pályázhatnak (alapszakos, mesterképzés, osztatlan képzés) akiknek már van legalább két lezárt félévük. Elsőévesek számára sajnos nincs lehetőség jelentkezni.  A jelentkezőknek két félév alatt legalább 55 kreditet kell összegyűjteniük.

Ha az alapszakos, végzős tanulók igazolják, hogy felvételiztek az idei mesterszakos felvételire, akkor előttük is nyitott a lehetőség.

A pályázatot annak az egyetemnek vagy főiskolának kell elküldenetek, ahová jártok. A pontos határidőket az adott felsőoktatási intézmény honlapján találjátok, de ezek nagyjából általában június végére, július elejére szoktak esni. Az iskoláknak augusztus 1-jéig kell elbírálni a benyújtott pályázatokat, ezután az oktatásért felelős miniszternek elküldik a kiválasztott hallgatók névsorát. Az ösztöndíj 10 hónapra, azaz egy teljes tanévre szól. A juttatás havonta 34 ezer forint. A köztársasági ösztöndíjat intézményenként legalább egy fő kaphatja, a tanulók 0,8 százaléka.  Akik ebben részesülnek, mellette természetesen kaphatnak „sima” tanulmányi jutalmakat is.

Hogyha valaki ezen 10 hónap alatt befejezné a tanulmányait (tehát páratlan tanulmányi félévben,  a 2015/2016. tanév első, őszi félévének végén), ebben az esetben is jogosult az ösztöndíjra továbbra is, mégpedig akkor, hogyha tanulmányait a következő félévben – a 2015/2016. tanév második, tavaszi félévében – folytatja.

A félév passziváltatása esetén nem jár az ösztöndíj.

A teljes tájékoztatót itt olvashatjátok.

Más ösztöndíj-lehetőségek felől itt és itt tájékozódhattok.

 

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]