Még a doktori képzés sem maradna érintetlenül

Az új felsőoktatási törvénytervezet a doktori képzés terén is változásokat hozna…

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) ezt nem támogatja. Ezt Keresztes Gábor elnök jelentette be, a szervezet kerekasztal-beszélgetése utáni sajtótájékoztatón.

A DOSZ elnöke elmondta, hogy a doktori képzés 1993 óta formailag nem változott. A tervezett módosításokat szerintük többek között a rövid időintervallum miatt sem lehetne végrehajtani. Szeretnék közösen az államtitkársággal és a doktori tanáccsal áttekinteni és újratárgyalni, majd ősszel ismét újra benyújtani a módosítási javaslatokat.

A jelenlegi doktori képzés három éves, a hallgatók ezt követően kapnak lehetőséget a fokozatszerzésre, és még két év az eljárás befejezése. A képzési idő is lecsökkenne 2+2 évesre, és az állam is ugyanennyit finanszírozna. Keresztes Gábor nyilatkozatából kiderül az is, hogy ezt nem tartják elfogadhatónak, szakmai egyeztetés szükséges ezügyben. Véleményüket azzal indokolták, hogy a képzés végére doktori disszertációt kell letenni, a szűkítés hozadéka pedig egyértelműen rontaná a disszertációk és a tudományos eredmények minőségét.

Nem fogadják el a visszafizetési kötelezettség tervét sem, ugyanis a doktorit nem lehet egyszerre kezelni a graduális képzésekkel. A doktoranduszok havi ösztöndíjat kapnak, mely tulajdonképpen a munkabérük. Tehát nem lenne túl pozitív, hogyha sikertelen fokozatszerzés esetén ezt vissza kellene fizetniük a hallgatóknak. Ez a képzés a mai napig forráshiányos, gyakran a kutatásokat is ebből az összegből kell finanszírozni.

Az Országos Doktori Tanács (ODT) elnöke, Csernoch László szerint szintén feltétlenül szükséges a tervezett módosítások áttekintése. Az ODT nem kapott hivatalos felkérést a véleményezésre, de részükről a leglényegesebb a doktori képzés minőségének javítása. Hogyha a tervezett változások ebbe az irányba mutatnak, akkor azokat támogatni fogják. Továbbá nyitottak minden illetékes szervvel tárgyalni is.

 

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]