Idén a műszaki képzések voltak a legnépszerűbbek a felvételizők körében

Több mint 105 ezer diák adott be jelentkezést a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, ez nagyjából megegyezik az előző esztendő adatával – közölte Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Alapképzésre 68 597-en jelentkeztek a február 15-ei határidőig, ez pedig 1,6 százalékos csökkenést jelent. Az osztatlan képzésekre 10 400-an jelentkeztek, itt 6 százalékos a növekedés. Szintén növekedett a felsőfokú szakképzésekre jelentkezők száma, míg a mesterképzéseknél minimális visszaesés tapasztalható.

A legnépszerűbb képzési terület a műszaki volt, 16 százalékkal, amelyet a gazdaságtudományi és pedagógusképzés követett 15 és 12 százalékkal. Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy a legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment volt, míg második helyre az óvodapedagógus képzés jött fel, harmadik a gépészmérnök szak.

Az osztatlan tanárképzésre jelentkezők száma is folyamatosan emelkedik: 2013-ban 2607-en, tavaly 3537-en, idén pedig már 3963-an adtak be kérelmet. Első alkalommal indul duális képzés műszaki, informatikai, agrár, természettudományi és a gazdaságtudományi területen. Első alkalommal 20 felsőoktatási intézményben 350 cég közreműködésével, négy képzési területen 832 szak között lehetett választani.

(Kép: www.kamaszpanasz.hu)
(Forrás: eduline.hu; index.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]