Változtak a diákhitel igénylésének és törlesztésének szabályai!

Februártól változtak a diákhitel igénylésének és törlesztésének szabályai – íme egy összefoglaló a legfontosabb információkkal.

Az eddigi 35 év helyett már 40 éves korig lehet diákhitelt igényelni. Feltétel a felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói jogviszony és a bejelentett lakcím, illetve diákhitelt csak olyan szemeszterben kaphattok, amelyben van aktív hallgatói jogviszonyotok. Nappalis, esti, levelező tagozaton és távoktatásos formában tanuló hallgatók egyaránt igényelhetnek diákhitelt.

A szabad felhasználású diákhitel 1 esetén vagy havonta 15-50 ezer forintot kaphattok vagy félévente egy összegben utalják az igényelt összeget. A tavaszi félévben először február 15-ig lehet leadni az igényléseket, a folyósítást pedig március 15-ig kezdik. A diákhitel1 kamata jelenleg 5,75 százalék.

A kötött felhasználású diákhitel 2-t csak az egyetemi-főiskolai szak önköltségére lehet használni, és közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalják. A diákhitel2 kamatából évi két százalékot kell kifizetnetek.

Februártól már 11 félévre igényelhettek diákhitelt, amennyiben pedig a képzési idő a 11 szemesztert meghaladja, továbbra is maximum 14 félévre.

Szintén változás, hogy most már az esedékes törlesztőrészleteket az adott hónap 12. napjáig kell befizetni. A gyermeket vállalók számára könnyítés, hogy a csed/tgyás, gyes, gyed alatt a diákhiteles kismamák, kispapák akkor is kérhetnek célzott kamattámogatást, ha teljes munkaidőben dolgoznak. Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is.

Már tavaly november óta él az a változás, miszerint már 36 naptári hónapra lehet indoklás nélkül kérni a törlesztőrészlet mérséklését, valamint már nem hat havi, hanem egy éves elmaradás után mondhatják fel a hitelszerződést.

A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb a 40. életév betöltésének időpontját követő negyedik hónap első napjától kell megkezdeni.

A 2013/2014-es tanévtől a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszerének felületén is (Neptun/ETR) igényelhettek diákhitelt.

A diákhitel1 esetén a havi törlesztőrészlet a fizetésetek hat százaléka, a törlesztés megkezdésének évében és a következő évben ugyanakkor csak a minimálbér alapján kell majd fizetni, a harmadik évtől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi jövedelem. Amennyiben a későbbiekben a bejelentett jövedelmetek nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a minimálbér alapján kell törlesztenetek.

A diákhitel2 esetén, a felvett hitel összege dönt arról, mennyit kell fizetnetek havonta. Egymillió forintig a fizetésetek négy, kétmillió forintig öt, hárommillió forintig hét, négymillió forintig kilenc, a felett pedig tizenegy százalékát kell havonta átutalnotok. Az első három évre szóló könnyítés itt is érvényes.

Bizonyos esetekben lehetőség van a törlesztés szüneteltetését kérni, így a GYES-en, GYED-en lévők, azok, akik rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági járadékban vagy rehabilitációs járadékban részesülnek, illetve akik 35. életévük betöltése előtt újra hallgatói jogviszonyt létesítenek élhetnek ezzel a lehetőséggel.

További információkért látogassátok meg a Diákhitel Központ Zrt honlapját.

Kép: pecsma.hu

Forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]