Mit olvas a PPK? PersPeKtívát!

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar lapja a hallgatók körében igen népszerű PersPeKtíva, mely a Kar képzéseinek helyszínein, a Kazyban, az Izuban, és a BEAC-on is elérhető.

Az idei évfolyam első száma a napokban jelent meg, ennek apropóján kérdeztem Elődi Fruzsina frissen hivatalba lépett főszerkesztőt terveiről, gondolatairól. Fruzsi harmadéves pszichológia BA szakos hallgató, aki most csöppent bele az újságírás világába, de számtalan ötlete és terve van a kiadvánnyal kapcsolatban.

Mint említi: “Az újság szerkesztésénél az a célom, hogy olyan cikkek kerüljenek be, amelyek valamilyen szálon kapcsolódnak a PPK–hoz, az egyetemi élethez, vagy az egyetemista korosztályához. A PPK jelmondata: Minden, ami ember. Próbálom ehhez tartani magam, és elérni, hogy legyenek személyesebb hangvételű cikkek is, melyek könnyebben megfogják az olvasókat. Ez az újság a hallgatóktól szól a hallgatóknak.”

Az újságban rendszeresen szerepelnek a Kar által oktatott szakokhoz kapcsolódó témákban írások, például a pszichológia és az egészségfejlesztés területéről. Ezek lehetnek kifejezetten szakmai hangvételűek, de az is előfordul, hogy a szakma egy-egy fontosabb eseményéről jelenik meg beszámoló. Fruzsi tervei között szerepel, hogy a későbbiekben még több szakmai cikk kerüljön a lapba, ezáltal biztosítva lehetőséget a hallgatóknak arra, hogy kipróbálják magukat az írás terén, és szélesebb körben is megismertessék szakmai gondolataikat.

Természetesen emellett a kultúra, tehát a különböző művészeti kritikák sem hiányozhatnak a lapból, szinte minden lapszámban bemutatásra kerül egy-egy színdarab, könyv és film. Ugyan jó kritikát írni talán a legnehezebb publicisztikai kihívás, a PersPeKtíva szerzői általában megfelelően teljesítik a feladatot.

“A PersPeKtíva elsődleges célja – Fruzsi szerint –,  hogy informálja a hallgatókat karunk legfontosabb eseményeiről, történéseiről, emellett pedig a hallgatók olyan dolgokról olvashatnak benne, amiket máshol nem találnak meg. Gondolok itt a PPK hallgatói által írt szakmai cikkekre, egy-egy eseményről való élménybeszámolóra, vagy a kulturális rovatra, ami igen nagy hangsúlyt kap”.

A továbbiakban a havonta megjelenő lapban fontos változások tanúi lehetünk: Fruzsi tervei szerint több interjú lesz a Kar oktatóival, vagy olyan közéleti személyekkel, akik valamilyen szinten kapcsolódnak a Karhoz, a Kar szemléletéhez. Emellett külső megújulást is tervez, hogy az újság megjelenése jobban illeszkedjen a már kialakult PPK-s brandbe.

A PerspPeKtívánál bárkinek van lehetősége kipróbálni magát, akár rendelkezik előképzettséggel az újságírás területén, akár nem. Általában minden számban van egy felhívás, ami arra buzdítja a hallgatókat, hogy bátran írjanak.

A PersPeKtíva tehát az ELTE „legemberközpontúbb” kari lapja, ahol pszichológia, kultúra, sport, és számos egyéb terület elegye alkotja az újság lényegét. A friss szám a héten még megtalálható a PPK épületeiben!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]