Tovább folytatódhat a diplomamentő program?

Hatalmas az érdeklődés a diplomamentő program iránt. Már csaknem négyezren vesznek részt a nyelvtanfolyamokon, és eddig 31 ezren jelezték, hogy szeretnének részt venni a programban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatában emlékeztetett: az első képzések augusztus utolsó napjaiban startoltak. A most futó 340 tanfolyam mellett további 329 képzés vár indításra.

A program azoknak kíván segíteni, akik önerőből nem tudták finanszírozni a nyelvi képzést. A miniszter szerint a jelenlegi programok tapasztalatai és eredményei alapján lehet döntetni arról, hogy szükséges-e a folytatás. Jelentős érdeklődést tapasztaltak a gyesen, gyeden levők körében is, akiknek a program a gyermeknevelés mellett kínál lehetőséget arra, hogy diplomával érvényesüljenek a munkaerőpiacra visszatérve.

Felmérések szerint Magyarországon mintegy 50 ezren nem tudják átvenni diplomájukat nyelvvizsga hiánya miatt. 2013-ban 37 ezer hallgató szerzett diplomát, további 8800-an (19 százalék) azonban csak záróvizsga bizonyítványt kaptak, mert nem rendelkeztek az előírt nyelvvizsgával.

A 3 milliárd forintos költségvetésű programmal szembeni legfontosabb elvárás, hogy a résztvevők 2015. december 31-ig sikeres nyelvvizsgát tegyenek. A résztvevők számára a képzés ingyenes. A nyelvvizsga költsége az egyént terheli, de regisztrált munkakeresőknél a program ezt is átvállalja.

 

Forrás: eduline.hu

Kép: www.fisz.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]