Nagy reformokkal érkezik az új oktatási államtitkár

A felsőoktatás nemzetgazdasági-piaci szempontoknak jobban megfelelő átalakítása és a kancellária rendszer bevezetése lesz az első két nagy feladat, amelybe a fejszéjét vágja majd Palkovics László.

Az új oktatási államtitkár az mno.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a felsőoktatás rendszere az elmúlt húsz év során egyáltalán nem, vagy nem megfelelő módon alkalmazkodott a gazdasági és társadalmi környezethez. „Sok esetben átestünk a ló másik oldalára, bevezettünk nem a hagyományainkkal kompatibilis megoldásokat, létrehoztunk oktatási formákat és szakokat, gondolván, majd erre lesz piaci igény, miközben ezt az idő nem igazolta” – mondta el.

 
Ezért vált véleménye szerint szükségessé a duális szakképzés bevezetése, amelynek lényege, hogy a felsőoktatás a létező gazdasági igényeknek megfelelően képezzen szakembereket, a gyakornoki rendszer korlátozott keretein túl. A hallgatók ebben a rendszerben az intézményben tanult elméleti tananyag mellett, azzal párhuzamosan az együttműködésben részt vevő vállalatoknak köszönhetően megszerzik a megfelelő gyakorlati tudást is, így friss diplomával is kész szakemberek lesznek.

 
A kancellária-rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy az „része egy új, másfajta irányítási metodikának, amely az állami felsőoktatásban az eddigi hagyományok alapján szokatlan, és amelynek célja, hogy a felsőoktatási intézményekbe más szemlélettel, a tulajdonos érdekét direktebben megjeleníteni tudó szakemberek kerüljenek, akik az intézmény gazdasági működését irányítják, a rektorral közösen.” Hozzátette, hogy a minisztérium részéről delegált kancellár nem komisszár, aki a tulajdonos ukázait továbbítja és hajtja végre, hanem egy – a rektorhoz hasonlóan – elkötelezett, sikerorientált szakember – rektorral közös érdeke pedig az intézmény sikeres működése.

 
Palkovics László azt is elmondta, hogy nem fél túlzottan az átalakításokat övező konfliktusoktól, hiszen a rendszert az optimálisabb működés irányába szeretnék vinni. Hozzátette, hogy az intézményekkel való konzultáció és együttműködés kulcssszerepet fog játszani az átalakítások során.

 

Forrás: mno.hu
Kép forrása: edupress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]