Új uniós felsőoktatási rangsor indult

Az EU oktatási biztosának kezdeményezésére május 13-án létrejött az U-Multirank globális felsőoktatási rangsor, mely az eddigieknél jóval több kritérium alapján osztályozza az egyetemeket, főiskolákat. A toplista célja a továbbtanulást tervező diákok tájékozódásának a segítése és a képzési kínálat feltérképezése.

Az U-Multirank többdimenziós rangsorolás alapján működik, A-tól (nagyon jó) E-ig (gyenge) osztályozza az intézmények különböző területeit, jellemzőit, így a diákok megismerhetik az adott egyetem gyengeségeit és erősségeit azon a területen, amely őket érdekli. Ez pedig tisztább képet eredményez, mintha egy egyszerű rangsorban jelenne meg az adott intézmény, anélkül, hogy a részterületek minőségét pontosan megismerhetnénk.

A vizsgált tudományterületek a következők: fizika, gazdaságtudomány, gépészmérnök és az elektromérnök tudomány, 2015-től pedig a listára kerül a pszichológia, az informatika és az orvostudomány is.

Az eredmények meglepőek: a felsőoktatási intézmények több mint 95%-a kapott „A”, azaz nagyon jó értékelést legalább egy területen, de csak 12%-uk esetében széleskörű a nagyon jó teljesítmény (ami több mint 10 „A”-t jelent).

Az új rangsorra azért is volt szükség az Európai Bizottság szerint, mert a jelenleg meghatározónak tartott mutatók, mint a sanghaji rangsor és a Times lista, csak a világ pár száz intézményét hasonlítják össze, a humántudományok pedig erősen alulreprezentáltak a méréseikben. Bár az U-Multirank uniós rangsorként indul, az EU-n kívüli intézményeket is vizsgálná, a függetlenségét pedig egy, az EB-től különálló intézetben látják biztosítottnak.

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]