Magyarországon indul az Erasmus+

Holnap jelenti be Budapesten az Erasmus+ elindulását Andrula Vasziliu – oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős EU-biztos – és Balog Zoltán.

A 2013-ban véget ért Egész életen át tartó tanulási programot az Erasmus+ vátja fel, mely az összes jelenleg futó uniós oktatási támogatási rendszert egyesíti, így az Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig programokat, a Fiatalok lendületben programot, és több nemzetközi együttműködési programot, úgymint az Erasmus Mundus, Tempus, vagy az Alfa.

Az új, 2014 és 2020 között működő program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhat, így a következő hét évben több mint négy millió embernek nyújt támogatást külföldi tanulmányokhoz, szakképzéshez, munkavállaláshoz, sportoláshoz egyaránt. A tervek szerint ennek az összegnek közel kétharmadát fordítják majd az egyének Európai Unión belül és kívül történő külföldi tanulmányaik finanszírozására, míg a maradékból oktatási intézmények, ifjúsági és civil szervezetek, vállalkozások, helyi és regionális hatóságok együttműködésének elősegítését célozzák meg.

A hét éves program keretében 2 millió felsőoktatási hallgató kap ösztöndíjat ahhoz, hogy tanuljon vagy továbbképzésen vegyen részt külföldön. Ezen belül 450 ezer gyakornoki helyet lehet betölteni, míg 200 ezer mesterképzésben részt vevő hallgató részesülhet hitelgaranciában, hogy a teljes ciklust egy másik országban végezze el. Több mint 25 ezer felsőoktatási hallgató kaphat ösztöndíjat közös mesterképzésben való részvételhez, aminek keretében tanulmányaikat legalább két külföldi felsőoktatási intézményben végzik. Több mint 500 ezer fiatal vállalhat önkéntes munkát külföldön, vagy vehet részt ifjúsági csereprogramban.

Magyarországról 2013-ig az Egész életen át tartó tanulási program keretében kb. 65 ezer diák, oktató, és fiatalokkal foglalkozó szakember részesült támogatásban. Az Erasmus+ keretében a következő hét évben a becslések szerint közel 100 ezren kapnak támogatást. Magyarország az idén az Erasmus+ programból 31 millió eurót kap, ami 11 százalékkal magasabb a korábbi programokból tavaly kapott összegnél. A Magyarország részére elkülönített összeg 2020-ig várhatóan minden évben növekedni fog. A magyar résztvevők ezenkívül továbbra is élvezhetik a felsőoktatási intézmények szintjén folyó, európai integrációs tanulmányokat segítő Jean Monnet program előnyeit.

Forrás: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]