Kérdőjelek a felsőoktatási stratégia körül

A mai kormányülésen az előzetes várakozásokkal ellentétben nem született döntés a Klinghammer István államtitkár által készített felsőoktatási stratégiáról, és az abból következő esetleges törvénymódosításokról.

Giró-Szász András kormányszóvivő egy mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormányülésen a Felsőoktatási Kerekasztal eddigi munkájáról szóló jelentést tárgyalták meg, nem pedig magát a stratégiát. Hozzátette, hogy kérdések fogalmazódtak meg a stratégia bizonyos pontjaival, így például az egyházi felsőoktatással, a duális képzési rendszer lehetőségével, a szakmunkásképzésből felsőoktatásba való továbblépéssel, és a legjobb egyetemekre való bekerüléssel kapcsolatban. A kormány megbízta az illetékes minisztériumokat, hogy készítsenek háttértanulmányokat a felmerült kérdésekről, így leghamarabb december folyamán tárgyalhatnak újra a stratégiáról.
A Felsőoktatási Kerekasztal szeptember 20-án nagy többséggel fogadta el a felsőoktatási stratégiát, egyedül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem támogatta a javaslatot.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]