A magyar felsőoktatás jövője

Felsőoktatás-finanszírozás, munkaerőpiac, politika, ellenállás. Konferencia a magyar felsőoktatás jövőjéről.

„Befektetés vagy kifektetés? A magyar felsőoktatás jövője” címmel tart konferenciát a Szabadság és Reform Intézet április 11-én az A38 Hajón. A részletes programról és regisztrációról korábbi cikkünkben olvashattok.

 

 

 

 

Az öt órától kezdődő kerekasztal-beszélgetést a rendezvény házigazdája, Bokros Lajos – volt pénzügyminiszter és európai parlamenti képviselő, egyben egyetemi tanár, illetve a Szabadság és Reform Intézet kuratóriumának elnöke – vezeti.

 

 

 

Bokros Lajos nyitóbeszédét követően „Felsőoktatás és felelősség” címmel tart előadást az ELTE egykori oktatási és tudományos rektorhelyettese, majd 2006 és 2010 között rektora, Hudecz Ferenc, aki jelenleg az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjának vezetője.

 

 

 

Radó Péter oktatáskutató, a felsőoktatás minőségi problémáiról beszél majd. Munkája során oktatáspolitikai elemzéssel, tervezéssel és értékeléssel foglalkozik, az ELTE-n pedig oktatási rendszerek elemzése és kisebbségi oktatáspolitikai tárgyakat oktat. Az Expanzió Humán Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója, valamint az OktpolCafé blog társszerkesztője.

 

 

A felsőoktatás és munkaerőpiac helyzetét Varga Júlia közgazdász mutatja be, aki az oktatás-gazdaságtan területén végez kutatómunkát. Egyetemi docens a Budapesti Corvinus Egyetemen, emellett 2006-tól az MTA Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

 

 

 

A közgazdaságtannál maradva egy másik elismert egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Közgazdaság-tudományi Doktori Iskola üzleti tudományok műhelyének vezetője, Polónyi István beszél a felsőoktatás-finanszírozási tévelygésekről.  Fő kutatási területei közé tartozik az oktatásgazdaságtan, oktatáspolitika, felnőttoktatás.

 

 

Ezután Berlinger Edina, a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék vezetőjének „Felsőoktatási PPP-k” című előadása következik. Berlinger Edina tanácsadóként részt vett az első magyarországi diákhitelrendszer kialakításában, valamint az albániai és a bolgár diákhitelrendszer tervezésében is.

 

 

A konferencia második szakaszában a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Nagy Dávid – aki jelenleg a Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának hallgatója – a felsőoktatás strukturális átalakításártól beszél.

 

 

Végül a felsőoktatás, politika, és ellenállás helyzetéről számol be Máté András, egyetemi docens „Karok és rendek” című előadásában. Az ELTE BTK Filozófiai Intézet Logika tanszékének vezetője és az Oktatói Hálózat aktív tagja. Az ELTE-n matematikát és filozófiát tanult, majd ösztöndíjas vendégkutató volt Leuvenben, Edinburgh-ban, Londonban és Erlangenben, a logika történetével foglalkozik.

 

 

Képek forrása: belfoldihirek.com, hetek.hu, infovilag.hu, nk7.hu, edecon.mtakti.hu, radiofm95.hu, vasarnapihirek.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]