Ugye nem felejted el a mesterképzést?

Mármint a jelentkezést. Bizony fontos dolog, de ha 3 éve egyetemre jársz, akkor nem csak tanulni, halogatni is jól megtanulsz. Ha hozzám hasonlóan mások sem adták még le, most itt a lehetőség. Lássuk hogyan.

Személy szerint a technika gyermekeként az e-felvételit választottam, de természetesen maradhattok a hagyományos papír alapú megoldásnál is. Én sok szempontból nem ajánlom, de ha mégis így döntötök, legyetek nagyon körültekintőek és adjátok le időben a szükséges papírokat: ti sajnos nem tudjátok éjszaka, pizsamában beküldeni.
Bár én legutóbb is e-felvételiztem, méghozzá puszta lustaságból, de ennek ellenére is elakadtam: rögtön a bejelentkezésnél.Mi lehet a felhasználónév és a jelszó? Vagy regisztrálj újra, vagy tégy úgy, mint én, túrd fel az e-mailedet: hátha. Sajnos nem jártam sikerrel, így egy gyors regisztrációval kellett kezdenem, ezért sajnos nem tudok beszámolni arról, hogy milyen adatok maradnak meg az előző jelentkezésből. Regisztráció és belépés után, a bal oldali menüből az én felvimre kell kattintani, aztán a jobb felül a megbújó, narancssárga “tovább az e-felvételire” gombot keressük.

Miután jól végigolvastuk a felhasználási feltételeket, nekiállhatunk a tényleges töltögetésnek. A felület sokak számára ismerős lehet, ahogyan a folyamat is: most is kapunk egy biztonsági kódot, amiben legalább annyi logika van, mint a neptun azonosítónkban, de ezt is érdemes nagyon megjegyezni, ha pedig nem megy, akkor minimum magadra tetoválni. Ha megugrottuk a ctrlc+ctrlv magas lécét (vagyis kimásoltuk az e-mailből a kódot) akkor már tényleg elkezdhetjük a töltögetést. Arra azért figyeljetek, hogy az előkerülő szöveges mezőt ne ugorjátok át olyan sebességgel mint a felhasználási feltételeket, vagy legalább írjátok fel a fontos dátumokat:

Jelentkezési határidő: március 1
Hitelesítési határidő: március 11.

Az első pont, ahol személy szerint én elakadtam – rögtön az első oldalon – a tanulói azonosító kitöltése volt. Szerencsére a jelentkezéshez szükséges dokumentumok ugyanott vannak, ahova 3 éve a beiratkozás után leraktam, én speciel a gimis bizonyítványomban találtam meg a szükséges számot, (rögtön az első oldalon, a nevem alatt) ezt ajánlom mindazoknak, akiknek már nincs meg az a bizonyos papíros, de szükségük van rá.
A testreszabás menüpontnál akadtak problémáim, és nem csak az elnevezéssel, aminek semmi értelmét nem látom, de azzal is, hogy teljesen elszállt a felvi. Nagyon nem kell megijedni ha veletek is ez történik, ugyanis elég okosan menti a dolgokat, nekem sem nyelte be a már kitöltött adatokat. A testreszabás résznél semmiképpen se felejtsétek el bejelölni, hogy felsőfokú tanulmányokat folytattok, vagy folytattatok, hisz enélkül nem is mehetnénk mesterképzésre, illetve a rendszer is így adja ki nekünk a különböző menüpontokat, amik nem egyeznek az alapképzésre vágyókéval. A jelentkezések felvételénél nem árt észben tartani a szak megnevezés utáni rövidítések jelentését. A három betűs kód első betűjénél az M, mesterképzést, az A alapképzést jelent, tehát mindenképpen azt keressétek ami M-el kezdődik. A többi betű feloldása a szokásos. Ha egyazon képzés költséges és állami helyét is megpályáznátok, akkor azt a rendszer egy helyként értelmezi, már ami a kifizetendő összeg számítását illeti.

A rendszer egyébként nagyon okosan nem engedi, hogy a középiskolai eredményeinket fitogtassuk, ahogyan azt sem, hogy feltöltsem az érettségi százalékaimat, helyette a felsőfokú tanulmányaimra kérdez rá. A dokumentumok feltöltését én figyelmen kívül hagytam, főleg mivel egyelőre semmim sincs meg. Ez esetben a hiánypótlás lesz a legjobb barátom. Miután mindezekkel megvagy, már csak két fontos lépés van hátra. Ki kell fizetned az eljárási díjat (alapdíj 9000 Ft, ami 3 szak megjelölését teszi lehetővé) illetve a elvégezned hitelesítést.

A fizetés gomb nekem többször is hibaüzenetet adott ki, ezért egy rövid pánik után sorrendet cseréltem és előbb a hitelesítéssel próbálkoztam meg, hátha az sikerül. A hitelesítést többféleképpen is végezhetjük, itt mindenképpen tartsátok be a megadott határidőt és olvassátok el figyelmesen a leírást. Miután ezen túl voltam (vagyis elmentettem a PDF-et, hogy majd később kinyomtatom), újra megpróbáltam fizetni, ez egyébként összességében nehezen ment, és elsősorban nem azért, mert nehezemre esett megválni a pénztől hanem azért, mert a felvi és a bank rendszere egyaránt megpróbálták szabotálni az akciót. Ha ez veletek is megtörténik, ne aggódjatok: végül úgyis menni fog. Nekem is sikerült elutalni a 9000 Ft-ot, ami egyelőre még nem látszik, csak a jelentkezés lejárta után érkeznek meg az összegek az e-felvi rendszerébe is.

Egész pontosan 60 perc alatt vittem végig az egészet, azzal együtt, hogy írtam, és hosszasan gondolkodtam a harmadik bejelölendő mesterképzési szakon, vagyis elmondhatom, hogy nem egy időrabló dolog.

Ti se felejtsétek el beadni a jelentkezéseket, és ha további kérdéseitek vannak a Mesterképzésekről, vagy a jelentkezésről, akkor nézzétek át az ELTE Online-t, vagy keressétek a kari HÖK irodákat. Nemsokára újabb mesterképzéses cikkel jelentkezünk és megpróbáljuk lerántani a leplet a rejtélyes szóbeli beszélgetésekről, ami sokunk felvételi pontszámában játszik majd szerepet .

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]