A világ legnemesebb palacsintája

Liszt, olaj, tojás, tej, kis só és ásványvíz. Ezekből az összetevőkből az Instruktori Kör palacsintán kívül egyetemek közötti összefogást is kisütött…

Emlékeztek még az ajkai „vörösiszap” tragédiára? 2010 októberében három településen pusztított a katasztrófa, az ELTE jogi karán működő Instruktori Kör pedig segíteni akart a devecseri károsultaknak, ekkor született meg a PalacsintaBISZTRÓ ötlete. Az eseményt nagy érdeklődés övezte mind a hallgatók, mind az oktatók körében, egyetlen nap alatt több mint 172000 Forintot gyűjtöttek össze, az este végén a megmaradt palacsintából pedig a környéken élő hajléktalanok is jóllaktak. Az akció sikerén felbuzdulva az IK-sok nem álltak le: tavaly decemberben Böjte Csaba testvér látogatott el egyetemünkre és vállalta a védnöki posztot. Az összegyűjtött pénzt akkor a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájának támogatására ajánlották fel, amelynek a célja az Erdélyben élő nehéz sorsú magyar gyermekek életkörülményeinek javítása.

November 27-én nem az ELTE lesz az egyetlen egyetem, ahol palacsintát árulnak majd a jó cél érdekében. Idén az Ostrakon Diákkör szervezésében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara is csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Az Ostrakon Hallgatói Szervezet és az NKE Bárdi Lajos tanár úron keresztül talált meg minket, aki az Ostrakon és a Magyary Zoltán közigazgatási Szakkolégium nevelőtanára. Ugyanígy a Veszprémi Pannon Egyetem, a Corvinus, a KRE-ÁJK is jelentkezett, sőt idén december 4-én, Londonban, a legnagyobb közgazdaságtudományi egyetemen, a Cass Business School mintegy 21 ezer fős campusán, illetve talán még  Tilburgban, Holllandiában is megvalósítják a nálunk jól bevált kezdeményezést az ottani hallgatói szervezetek.”– mondta el Keczán Pál, a PalacsintaBISZTRÓ büszke ötletgazdája és főszervezője, aki nagyon örül, hogy nemzetközi szinten is követőkre találtak.

Az IK az eddigi rendezvényein (Italpult, Sütibár, és Palacsintabisztrók) keresztül összesen 1 247 670 Forint gyűlt össze, ezt az összeget Devecseren és Déván túl Beregszászon és a Dankó utcai óvodában sikerült hasznosítani.

Idén a szerbiai Óbecsén található,  dr. Harmath Károly ferences szerzetes Lurkóházainak fenntartása érdekében esszük majd a kakaós, túrós és lekváros palacsintákat az ÁJK alagsori büféjében. Ezekben a gyermekotthonokban az önkéntesek a határon túl élő szegény családok számára biztosítanak lehetőséget étkezésre és tanulásra.

A 10 és 12 óra között palacsintázni vágyók az idei védnökkel és díszvendéggel, Bodrogi Gyulával, a Nemzet Színészével is találkozhatnak, aki szintén kiveszi a részét az árusításból. Az előző évekhez hasonlóan a különböző karok tanárait is láthatjuk a pult másik oldalán: Zsidai Ágnes, Kukorelli István, Völgyesi Levente, Lattmann Tamás és Gyémánt Richárd is besegít az IK-nak. A professzorokon túl a HÖK-ösök is segítenek a kiszolgálásban: többek között Kalina Gergely, az EHÖK elnöke, és Bubla Áron, az ÁJK HÖK elnöke is ott lesz az alagsori büfében.

Nem töltött még meg palacsintát a kedvedért volt alkotmánybíró vagy az MTA nagydoktora? Nem találkoztál még Doszpot Péterrel, a híres gyilkossági nyomozóval? Nem kóstoltad még a HÖK rumos-vaníliás palacsintáját? Kedden minderre lehetőséged lesz az Egyetem téren…

A palacsintázás időpontja és helyszíne: november 27. 07:30- 20:00, ELTE ÁJK büféje

A kép forrása: http://www.nasi-mobil.hu/etterem

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]