Nincs többé ETR

A népi bölcsesség úgy szól, ami jön, el is múlik egyszer, hát itt az ideje, hogy búcsút vegyünk a tanulmányi rendszerünktől.

 No persze nem könnyeset. Megijedni tehát nem érdemes, ez nem azt jelenti, hogy visszatérünk a kőkorszakba és a vizsgajelentkezéskor majd egy fonnyadt parafatábla előtt kell tolonganunk.

Ugyanis az új év nem csak új bulikat, és órákat hoz, hanem egy új Neptunt is.

Tehát viszlát ETR, üdvözlünk Neptun, de nem érdemes leragadni a névváltásnál. Dr. Cseszregi Tamás, az ELTE Oktatási Igazgatója is hangsúlyozta, hogy a váltás lényege nem a név, hanem a tartalom – vagy színpadiasabban, az, ami mögötte van – .Az egyetemvezetés célja már évek óta az, hogy a régi, elavult ETR helyett egy hatékonyabb adatstruktúrával rendelkező rendszert vezethessenek be. [bquote] „Személyesen nekem az a célom, hogy a papír alapú csekket teljesen kiiktassuk a jövőben” Dr. Cseszregi Tamás [/bquote]Ehhez sok külső tényezőnek kellett szerencsés csillagzat alatt egyesülnie, ami most végre létrejött. Egyrészt az egyetem megkapta a Neptun ingyenes licenszét, ami nyilvánvalóan kedvező gazdasági helyzetet eredményezett. Emellett pedig a közbeszerzési eljárás folyamán az illetékesek megvizsgálták a rendszer műszaki specifikációját, ami teljesen kielégíti az elvárásokat.

„A tárgyalások folyamán is nyilvánvaló volt, hogy az új tanulmányi rendszer bevezetése az adatkezelés, az ügyintézés és a szolgáltatások szempontjából is hatalmas előrelépés lesz. Hallgatói szempontból rengeteg kényelmi funkció bevezetéssel és bővítéssel jár az átállás. Számunkra az egyik legnagyobb kihívást a hallgatók megfelelő felkészítése fogja jelenteni.”  Kommentálta a hírt Kalina Gergely, az EHÖK elnöke.

Dr. Cseszregi Tamás szerint a hallgatók életét is könnyebbé teszi majd az új rendszer. Rengeteg kényelmi megoldást nyújt majd számunkra, tervezik például a gyűjtőszámla bevezetését is, de nem ez lesz az egyetlen előnye. A Neptun ugyanis tartalmaz egy hallgatói elektronikus ügykezelői modult is. Ez karonként eltérő funkciókat lát majd el, de elképzelhető hogy jövőre a dékáni méltányossági kérvényedet akár éjfél előtt két perccel, otthonról, pizsamában is elintézheted.

[keretes] Mi az a gyűjtőszámla? A gyűjtőszámla egy speciális folyószámla, amin a pénzed tárolódik egészen addig, amíg úgy nem döntesz, hogy más sorsra érdemes. Ennek az egyenlegét a Neptun fogja számon tartani. Ha befizetnivalód van az egyetem felé – legyen az tan- vagy vizsgadíj, vagy bármi  – azt az új tanulmányi rendszeren keresztül, valós pénzmozgás nélkül intézheted majd el. [/keretes]

„A jövőben a párhuzamos rendszerek kiiktatásra kerülnek, így például a kollégiumi ügyintézés, (ekisz) a szociális támogatás igénylése (e-szoctám) és az Erasmus ügyintézés is egy modulba fog tartozni, mindegyiket egy helyről intézhetik majd a hallgatók. A cél, hogy a Neptun ne csak tanulmányi rendszerként funkcionáljon, hanem egy teljes, átfogó hallgatói ügykezelő rendszer is legyen.” Mondta el lapunknak dr. Cseszregi Tamás.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]