Nem csak nálunk süllyed a hajó…

Úgy látszik 2012 slágere a felsőoktatási törvény. Tudom, hogy a pesszimista magyar lélek szeretné azt hinni, hogy csak nekünk rossz, de ez nem így van. Máshol is süllyed a hajó…

Ebben az évben hallottunk már eleget az új felsőoktatási törvényről, megszorításokról és egyéb intézkedésekről, ha azonban egy kicsit körbenézünk Európában, láthatjuk hogy máshol sem fenékig tejfel az élet. Spanyolország sem menekült a maga felsőoktatási törvénye elől, bár itt egyszerűen “csak” arról van szó, hogy a 2011 decemberben megválasztott új kormány sok pénzt elvont a közoktatásból. Mindez odáig fajult, hogy február 21-én valenciai barátaim rohanó rendőröket és vérző gimnazistákat ábrázoló fotókkal töltötték meg a facebook üzenőfalat. Kiderült, hogy Spanyolország harmadik legnagyobb városában a Lluis Vives gimnázium tanulói tüntetést kezdeményeztek, mert Valencia város vezetése olyan drasztikusan csökkentette az oktatásra szánt pénzeket, hogy az iskola már a dolgozóit se nagyon, a fűtésszámlát pedig egyáltalán nem tudta kifizetni. Február végén fűtés nélkül maradni pedig még a Földközi-tenger partján sem kellemes… De ez csak a jéghegy csúcsa, ami a diákokat tiltakozásra sarkallotta. A tüntetésnek rendőri közbeavatkozás lett a vége, sok fiatalt súlyosan bántalmaztak, 41-et pedig letartóztattak. A történtek erőteljes tiltakozást, s újabb megmozdulásokat váltottak ki nem csak Valenciában de egész Spanyolországban. A valenciai kormány a későbbi tüntetéseken már visszafogta a rendőrséget, s azzal védekezett, hogy a február 21-i megmozdulás nem volt bejelentve, a tüntetők szabálysértően akadályozták a forgalmat és provokálták a rendőröket, így jogos volt a rendőri megtorlás.

Persze nem csak Valenciában és nem csak az oktatással vannak gondok, egész Spanyolországban krízis van, ahogy azt ők is előszeretetettel hangoztatják. A szocialista párt hosszú kormányzása után 2011 decemberében a jobboldali Partido Popular  (PP) nyerte meg a választásokat. Meg kell jegyeznünk hogy az utóbbi években a jobboldal előtérbe kerülése általános tendencia egész Európában. A spanyol PP válságkezelő megoldásai közé tartozik az oktatásra és egészségügyre szánt keret megnyirbálása, illetve az adók növelése, emellett persze a fizetések nem nőnek. “Népszerűségét” mutatja, hogy az utóbbi hónapokban több tüntetés volt országszerte, mint 2011-ben összesen.

Persze mikor örülnek az emberek a megszorító intézkedéseknek? Ezzel még egy kormány sem nyerte el lakosai szimpátiáját. A krízishelyzetet azonban valahogyan kezelni kell. A probléma ott kezdődik, hogy más dolgokra, igenis van pénze a PP-nek, melyeket a kormányzás fontosnak talál (a legjobb példát megint csak Valencia szolgáltatja): pl. a Formula 1-es verseny, vagy a Las Fallas-nak nevezett majd egy hónapig tartó nagyszabású tavaszköszöntő ünnepségsorozat, három hétig tartó petárdajátékkal és egy hetes tűzijátékkal. A közeli Castellón város mellett építettek egy repülőteret…csak a repülők hiányoznak róla, így maximum turistáknak lehet mutogatni, mint helyi látványosságot. Valencia tartomány második legnagyobb városába, Alicante mellett felépítették a Ciudad de Luz-t, mely Európa legmodernebb filmgyáraként hirdeti magát. A sort tovább lehetne folytatni, nem is beszélve a korrupcióról, melyben Spanyolország sem szenved hiányt.

De térjünk vissza még egy pillanatra a diákokhoz. A kormány nem szereti a tüntetőket, ezért szigorú a rendőri szabályozás, és így az emberek nem nagyon mernek ugrálni. Egyedül a „forrófejű” fiatalság mozgolódik, ők még jobban ki merik fejezni elégedetlenségüket. Február 21 csak olaj volt a tűzre, azóta már több nagyszabású tüntetés szerveztek, elfoglalták a valenciai egyetem campusait is, s még valószínűleg sok egyéb demonstrációnak lehetünk tanúi a jövőben is, nem csak Valenciában, de az egész országban.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]