Több mint 150 programmal készül az ELTE a Kutatók Éjszakájára

2020-ban rengeteg izgalmas program elmaradt, és már éppen kezdhetnénk aggódni az újabb szigorítások miatt, de szerencsére idén – a koronavírus-járvány ellenére – is megtartják a Kutatók Éjszakáját. Bár rendhagyó módon szeptember helyett novemberben, és járványkompatibilis kiadásban érkezik, nem egy, hanem két nap is válogathatunk majd a legkülönfélébb programok közül. A programokra 2020. november 27-én, pénteken és 28-án, szombaton online lehet majd csatlakozni résztvevőként.

A Kutatók Éjszakája egy olyan ingyenes programsorozat Európa-szerte, melyet a különböző tudományterületek bemutatására, illetve a kutatói hivatás népszerűsítésére hoztak létre. Magyarországon 2005 óta rendezik meg évről évre, és idén is több száz esemény: előadások, workshopok, beszélgetések, kiállítások, kísérletek, kreatív foglalkozások és még sok minden más várja az érdeklődőket.

Az ELTE a korábbi évekhez hasonlóan idén is rendkívül sokszínű programkínálattal csatlakozott a kétnapos rendezvénysorozathoz: a japán tetoválások, az őskori fazekasok, a nyelvultrahangos vizsgálatok, a polinom egyenletek megoldása, a számítógépes látás, a relaxtársas, a digitális függőségek, az otthonszülés, a hanghallók, a villámhírek perifériás hatása, a kémiás szabadulószoba és a zebrahal mind-mind olyan témák, amikkel egyetemünk programjai során találkozhatunk.
Az alábbiakban egy szubjektív válogatást olvashattok az eseményekből. A teljes, illetve részletes program és leírás a kari honlapokon érhető el.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar eseményei által betekinthetünk a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek életútjaiba, egy kerekasztal-beszélgetés fültanúi lehetünk a közös szolgáltatásfejlesztésről, megnézhetünk és megvitathatunk egy filmet a személyi asszisztenciával kapcsolatban, vak és látássérült személyek matematikaoktatásának módszereit ismerhetjük meg, és részesei lehetünk egy interaktív szövegfeldolgozásnak is.
Teljes és részletes program: https://www.barczi.elte.hu/content/kutatok-ejszakaja-2020.e.303

A Bölcsészettudományi Kar szervezésében megismerhetjük Japán veszélyeztett nyelveit, az internetes nyelvjárásokat, a kínai bevándorlók otthonképét, a járványokkal szembeni védekezési módszereket a vakcinák kora előttről, de megtudhatjuk azt is, hogyan lehet szavakkal bántalmazni 47-féleképpen. Előadásokat hallgathatunk meg továbbá az ókori egyiptomi Újbirodalom királyainak temetkezéséről, megnézhetünk egy filmet az 1970-es kolerajárványról és az akkori társadalmi feszültségről, és megismerhetjük a résztvételi filmezés műfaját is.
Teljes és részletes program: https://btk.elte.hu/kutatok-ejszakaja-2020

Az Informatikai Kar programjai között találkozhatunk például a hatékony online nyelvtanulás praktikáival, egy agrárinformatikai projekttel a környezettudatos élelmiszertermelés kapcsán, 3D-s alkotásokkal és a VR alapjaival, a közlekedési dugók elkerülésével navigációs alkalmazások tekintetében, vagy éppen a drónok használatával a térképészetben. Betekintést nyerhetünk a digitális jelfeldolgozásba, de a Mesterséges Intelligencia Tanszék bemutatkozását is meghallgathatjuk.
Teljes és részletes program: https://inf.elte.hu/content/iden-november-27-en-lesz-a-kutatok-ejszakaja.e.939

A Pedagógiai és Pszichológiai Karnak köszönhetően sokféle kérdésünkre kaphatunk válaszokat az előadások által, például, hogy „Van-e helyes és egészséges részéletmód?” vagy a „Home office a járvány idején: légüres tér vagy lehetőség a változásra?” vagy éppen a „Melyiket szeressem? A »legjobb« párkapcsolati partner kiválasztásának vizsgálata”. Megismerkedhetünk az irracionális döntések pszichológiájával, a tüntetések motivációival és hatásaival, továbbá részt vehetünk több, a szülés-születés témája köré épülő eseményen.
Teljes és részletes program: https://www.ppk.elte.hu/content/kutatok-ejszakaja-az-elte-ppk-n.e.13205

A Tanító- és Óvóképző Kar egy tervezett kutatást fog bemutatni, előadásaik az egészség (testösszetétel és antropológiai vizsgálat InBody 720 műszerrel), a motoros kompetenciák (fejlesztésük fontossága és szakmai beszélgetés) és a kognitív gondolkodás (kognitív képességek mérése e-DPV mérőeljárás segítségével) témáit ölelik fel.
Teljes és részletes program: https://www.tok.elte.hu/content/kutatok-ejszakaja-az-elte-tok-on.e.426

A Társadalomtudományi Karon a „Társadalomtudomány vs. nagyvilág” címmel egy online konferencia 19 panelével a Szociológia Doktori Iskola hallgatóinak kutatásaiba tekinthetünk be. Mindezen túl további két előadásra is csatlakozhatunk, melyek a „Mit gondolnak az egyes kultúrák a testről és a lélekről?”, illetve a „Kik a hanghallók?” kérdésekre fókuszálnak. Végső soron pedig egy online kvízzel is készülnek, ahol értékes nyereményekkel díjazzák a helyes kitöltőket.
Teljes és részletes program: https://tatk.elte.hu/2020kutatokejszakaja

A Természettudományi Kar eseménykínálatában többek között figyelemmel kísérhetjük a szennyezőanyagok útját a felszín alatt, az újonnan felbukkanó fertőző betegségeket, a fémekben élő kukacokat, az idegsejtek elektromos aktivitásait, a kvantumállapotok szokatlan világát, de részt vehetünk egy virtuális vulkántúrán is a kiwik földjén. És megtudhatjuk azt is, hogy könnyebben tanulnak-e a saját nemüknek megfelelő felnőttektől a zebrapintyek.
Teljes és részletes program: https://ttk.elte.hu/kutatokejszakaja2020

A Kutatók Éjszakájának teljes programkínálata itt érhető el: https://kutatokejszakaja.hu/event

Kiemelt kép forrása: kutatokejszakaja.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]