Tanítsunk Magyarországért! Általános iskolások mentorálására lehet jelentkezni, nem csak tanárszakosoknak!

A tavaszi félév felkészítő kurzusainak teljesítése után idén ősszel kezdik meg a mentorálást a Tanítsunk Magyarországért! program ELTE-s hallgatói. A mentorprogramba idén is várják azoknak a hallgatóknak a jelentkezését, akik elkötelezettek amellett, hogy segítsenek másoknak, és mindeközben ők is tanuljanak. Az egy félévnyi, tömbösítve tartott felkészítő órák után minden alkalommal egy-egy félévre lehet (ösztöndíjjuttatással és utazási kedvezménnyel is járó) szerződést kötni.

2020-tól az ELTE is részt vesz a Tanítsunk Magyarországért! programban. Erre olyan nappali tagozatos, alap- vagy mesterszakos, az ELTE bármely karán és szakán tanuló hallgatók jelentkezhetnek, akiknek még legalább 3 félév hátravan a képzésükből. Erre azért van szükség, mert a programban való részvétel feltétele az egy féléven keresztül tartó kurzus elvégzése, ezt követően mindig egy-egy félévre lehet szerződést kötni, ugyanis szükséges (már csak az ösztöndíjjuttatás folyósítása szempontjából is), hogy a hallgató bejelentkezzen aktív félévre. Ugyanakkor a programot működtető Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint a programot az ELTE-n koordináló Tanárképző Központnak egyaránt célja, hogy a hallgatók hosszú távon támogassák a tanulókat.

A kurzust sikeresen teljesítő hallgatók a programban részt vevő, hátrányos helyzetű régiók kistelepülésein lévő általános iskolák 6-7. osztályos diákjaival alkotnak majd mentor-mentorált párokat. A mentoráltakkal heti 6 órában szerveznek programokat, akár más mentor-mentorált párosokkal közösen, megismertetve a diákokat a pályalehetőségek széles körével, a település határain túlmutatva. A mentorálás a tanulók megszakítás nélküli előrehaladását hivatott segíteni a középfokú végzettség megszerzéséhez. A programban egy-egy teljes osztály vesz részt, és az induláskor kialakított irányelv szerint lehetőleg 4 mentorált tartozik össze egy-egy mentorral; ez az osztálylétszám függvényében 3-5 főre módosulhat.

A program célkitűzései között szerepel, hogy az általános iskolás diákok horizontját szélesítsék, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból: „legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és végül az elhelyezkedés a munkaerőpiacon” – ahogyan az ELTE Tanárképző Központ felhívása fogalmaz. Ezzel egyúttal lehetőséget biztosítanak arra is, hogy máskülönben elszeparált társadalmi csoportok (legyenek azok a fővárosi egyetemi hallgatók és a Nógrád és Pest megyei általános iskolások; vagy éppen a meglátogatott középiskolák, vállalatok, múzeumok stb. és az elmaradott települések világa) érintkezzenek egymással, tanuljanak egymástól, megismerjék egymás problémáit. Ez a későbbiekben remélhetőleg a társadalmi felelősségvállalást is elősegíti minden résztvevőben: vagyis a hallgatók számára épp annyira tanulási folyamat ez, mint az általános iskolásoknak.

Az erre való felkészülést segítik a Tanítsunk Magyarországért! féléves kurzusai, amelyeket a Neptunban lehet felvenni, és 2 kredit jár értük. Az érzékenyítő, szemléletformáló kurzusokat az őszi félévben négy alkalommal szombatonként, tömbösítve, részben online, részben kombinált formában tartják a BTK, a PPK és a TTK oktatói:

  • TM1 (1) !Tanítsunk Magyarországért! 1. Klemmné Gonda Zsuzsa (szept. 26., okt. 10., nov. 14., nov. 28. 9–14 h)
  • TM1 (2) !Tanítsunk Magyarországért! 1. Juhász Ágnes (okt. 3., nov. 7., nov. 21., dec. 5. 9–14 h)
  • TM1 (3) !Tanítsunk Magyarországért! 1. Kiss Edina (szept. 26., okt. 17., nov. 14., dec. 5. 9–14 h)
  • TM1 (4) !Tanítsunk Magyarországért! 1. Kovács Máté (szept. 19., okt. 3., okt. 17., nov. 14. 9–14 h)
  • TM1 (5) !Tanítsunk Magyarországért! 1. Raátz Judit (szept. 19., okt.10., nov. 7., nov. 21. 9–14 h)

A mentorálás félévében a hallgatók havi 30 000 Ft ösztöndíjat, valamint a tanulók költségeire havi 10 000 Ft költőpénzt, a MÁV vonatain teljes körű, a Volán buszjáratain a célállomásig szóló ingyenes utazási lehetőséget kapnak. A több féléve mentoráló hallgatók prémiumösztöndíjra is számíthatnak. Érdeklődni a tmo@tkk.elte.hu címen lehet.

A pontos feladatkörökről, a program menetéről többet itt lehet megtudni, általános tájékoztató és továbbmutató linkek itt érhetőek el.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]