A nagy kérdés: Mi az esztétika? címmel indul előadás-sorozat

Te is feltetted már magadnak a kérdést, hogy mivel is foglalkozik egy esztéta? Egyáltalán mi az az esztétika? Ha a válaszod igen, akkor az Esztétika Tanszék online előadás-sorozata pont neked való!

Szeptember 11-én, vagyis pénteken délután öt órakor lesz az Esztétika Tanszék Mi az esztétika? című előadás-sorozatának első előadása, amit online, a – távoktatásból már jól ismert – Teams felületen követhetnek az érdeklődők. Az első előadást Darida Veronika, az Esztétika Tanszék vezetője tartja.

Az előadás-sorozat célja, hogy az esztétika tudományának sokszor ködös kereteit megadja. Az előadók többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mi köze az esztétikának a filozófiához, a művészetekhez, az irodalomhoz, a kortárs kultúrához. Hogyan jelennek meg az egyes művészeti ágak az esztétikai szövegekben? Itt ne csak a „klasszikus” művészetekre gondoljunk (képzőművészet, színház, tánc, film, fotográfia, zene, építészet), hanem olyan új, esetleg határterületként értelmezett ágakra is, mint a performansz, a cirkusz, a médiaművészet, vagy éppen a trash kultúra. A 21. században beszélhetünk-e egyáltalán esztétikai ízlésítéletről? Mit jelent a gondolkodás és az alkotás szabadsága és felelőssége? Mit érthetünk a művészet tapasztalata alatt? Az előadók ezek mellett azt a nagy múltú kérdéskört is érintik majd, hogy mi a művészet és a valóság viszonya.

Az Esztétikai Tanszék az online előadás-sorozattal kíván betekintést nyújtani a hallgatóknak az esztétika tudományába. A tanszék oktatóinak rövid előadásai az esztétika sokszínűségét próbálják felmutatni, s többnyire a saját aktuális kutatásaikhoz kapcsolódnak. Ezáltal a hallgatók egy összképet kaphatnak az Esztétika Tanszékről, és egy közösen eltöltött félév során mindenkiben kialakulhat egyfajta válasz a nagy kérdésre, hogy mi is (számára) az esztétika.

Az első előadó Darida Veronika, aki 2020-tól az Esztétika Tanszék vezetője. Sorozatnyitó előadása a lázadó színházról fog szólni. Könyvei jelentek már meg a fenomenológia és a színházművészet témakörében. Legutóbb Filozófusok bábszínháza címmel jelent meg kötete, ami a szerző 2017 és 2020 között írt színházi szövegeit tartalmazza.

Az esemény facebook-oldala itt érhető el. A Teams meetingre pedig ezen a linken lehet majd csatlakozni.

A kiemelt kép forrása.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]