Próbáld ki magad a Pesti Bölcsész Akadémia előadójaként!

A Pesti Bölcsész Akadémia szervezésében a 2019/2020-as őszi félévben is lehetősége nyílik a doktorandusz és doktorjelölt hallgatóknak, hogy nyitott ismeretterjesztő kurzusokat tartsanak az ELTE BTK-n.

A hagyományokhoz híven a következő félévben is megrendezésre kerül a Pesti Bölcsész Akadémia nyitott előadássorozata. A PBA ebben az évben tizennegyedik szemeszterét hirdeti meg azzal a céllal, hogy szélesebb körben mutassa meg a humán tudományokban rejlő értékeket, izgalmas kutatási kérdéseket felvetve a nagyközönség előtt. Az ismeretterjesztés igénye mellett a programsorozat a doktoranduszoknak, doktorjelölteknek is lehetőséget ad, hogy kipróbálják magukat az előadástartásban. A Pesti Bölcsész Akadémia első félévében az Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatóival kezdte meg működését, a 2013/2014-es tanévtől kezdve pedig minden doktori iskola képviselteti magát a tudományos ismeretterjesztésben a bölcsészettudományi karon.

Egy-egy kurzus négy, egymáshoz kapcsolódó előadásból áll, mely során a 60–70 perces prezentációkat 20–30 perces vita, beszélgetés követi. A témaválasztás általában olyan tudományos területeket fed le, amelyek egyben érdeklődést kelthetnek más területről érkezőknek és minden korosztályt megszólítanak. Pár példát említve, a korábbi évek tematikái között olyan kurzusokkal, előadásokkal találkozhattunk, mint Jelnyelv és siketkultúra Magyarországon, Lehetséges-e „mi” „ők” nélkül – politikai közösségek a 21. században, Kritikai pszichológia a humántudományok tükrében vagy épp A japán társadalom és a kereszténység kapcsolata. 

Az ELTE BTK-n egyfajta nyitott egyetemként működő program augusztus 15-ig várja azok jelentkezéseit, akik az őszi félévben kurzust szeretnének tartani.

A jelentkezéshez egy pályázati űrlapot kell kitölteni, amely tartalmaz egy tematikát, ami röviden összefoglalja a választott témát, a kurzus célját és felépítését. Emellett a pályázathoz csatolni kell az egyes előadások címét, absztraktját, a háttérirodalmat és egy külön olvasmánylistát, amelyet a hallgatóság számára ajánl az előadó.

A jelentkező pályázatáthoz tartozik egy szaktanári ajánlás és támogató aláírás is, végül mindezek alapján a PBA szervezői, a témának megfelelő iskola felelősei és az adott doktori iskola vezetője dönti el, kik kapnak lehetőséget a kurzustartásra.

Az elbírálás során az ELTE BTK doktorandusz hallgatói előnyben részesülnek, de más egyetemek doktori hallgatói is adhatnak be pályázatot.

A leendő előadó jelentkezésével vállalja a kurzustartást és annak hirdetésében való aktív részvételt. Továbbá biztosítja, hogy minden szükséges dokumentum időben eljusson a szervezőkhöz, és esetlegesen egy további előadást is tart. Előzetes megbeszélés alapján hozzájárul az előadások online közvetítéséhez, hogy minél többen követhessék az eseményt.

A szervezők lehetőséget biztosítanak arra is, hogy akik nem tudják vállalni egy teljes kurzust megtartását, ők egy társelőadóval közösen tartsanak 4–6 alkalomból álló előadássorozatot.

A jelentkezéseket tehát augusztus 15-ig várják a szervezők, további információkért pedig keressétek a Pesti Bölcsész Akadémia Facebook-oldalát.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]