Magyar érmesek a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpián

Két ezüst- és négy bronzéremmel térhettek haza a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpiáról a magyar középiskolások. Az érmesek közül ketten az ELTE egyik gyakorlógimnáziumának, az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumnak tanulói. A versenyzők felkészítését az ELTE Természettudományi Karának Kémiai Intézete végezte.

2019. április 21. és 28. között rendezték meg az 53. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpiát (IMChO, azaz International Mendeleev Chemistry Olimpiad) Szentpéterváron. Az idei helyszínnek szimbolikus jelentősége is volt: a periódusos rendszer kialakításának 150. évfordulója alkalmából a rendszer megalkotójának (és egyben a diákolimpia névadójának), Mengyelejevnek egykori egyetemén mérhették össze tudásukat a résztvevők. A versenyt anno a korábbi Szovjetunió tagköztársaságai között rendezték meg, mára pedig az egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetéssé nőtte ki magát az ifjú kémikusok számára, és igencsak túlmutat a volt szovjet állam területén. Az idei diákolimpián megdőlt a korábbi részvételi rekord is: 29 ország 150 versenyzője indult.

mengyelejevDmitrij Ivanovics Mengyelejev (forrás: cultura.hu)

A Mengyelejev-versenyre tényleg igaz a közhely, hogy már a részvétel is hatalmas teljesítménynek számít, a résztvevők ugyanis komoly szűrésen mennek át: a válogató tág keretébe meghívást kapnak a kémiai Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) és a KÖKÉL (Középiskolai Kémiai Lapok) versenyének legjobbjai, majd pedig közülük válogatja ki és készíti fel az ELTE TTK Kémiai Intézete azokat a tanulókat, akik végül képviselhetik Magyarországot.

A moszkvai Lomonoszov Egyetem szervezésében általában tavasszal, más-más országban megrendezésre kerülő verseny három fordulóból áll: először nyolc elméleti feladat megoldása vár a versenyzőkre, a második napon a kémia nagyobb részterületeit érintő problémák közül választhatnak ki három közül egyet-egyet, végezetül pedig laboratóriumban is megmérettetik magukat. A résztvevők legjobb 10%-a aranyérmet kap, a következő 20% ezüstéremben részesül, az ezt követő 30% pedig bronz medállal gazdagodik.

megérkeztek a mengyelejev versenyzők

A versenyzők rendben megérkeztek Szentpétervárra, csomagjaikról nem mondható el ugyanez (forrás: a KÖKÉL Facebook-oldala)

Az idei versenyen induló magyar csapat tagjai a következő versenyzők voltak:

  • Fajszi Bulcsú (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)
  • Juhász Benedek László (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium)
  • Kozák András Iván (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium)
  • Mészáros Bence Balázs (Szent István Gimnázium, Budapest)
  • Veres Tamás (Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös)
  • Veszprémi Zsombor (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged)

Ezüstérmet szerzett Mészáros Bence Balázs és Juhász Benedek László.

Fajszi Bulcsú, Kozák András Iván, Veres Tamás és Veszprémi Zsombor pedig bronzérmet érdemeltek ki teljesítményükkel.

Mentoruk Dr. Magyarfalvi Gábor, az ELTE TTK Kémiai Intézete Szervetlen Kémiai Tanszékének adjunktusa.

A Mengyelejev Diákolimpia érmeseinek és résztvevőinek eredményük belépőt jelenthet a világ bármelyik egyetemére, ugyanis a verseny nemzetközi presztízse hatalmas, nehézségi szintje talán még a Nemzetközi Kémiai Diákolimpiáét is meghaladja. Magyar csapat 2012-ben vett részt először a megmérettetésen, és mindig kiváló eredményt szállítottak a versenyzők (2013-ban pl. Sályi Gergő abszolút első helyezést ért el), nem volt ezalól kivétel az idei erőpróba sem. Az ifjú kémikusok jövőre hazai környezetben folytathatják a jó szereplést: a 2020-as olimpia Budapesten kerül majd megrendezésre.

Források: ttk.elte.hu; eduline.hu; a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpia magyar honlapja; Tudományos Olimpikonok Facebook-oldal.

A kiemelt kép forrása: fazekas.hu.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]