Programajánló április második felére

A tavaszi szünet elteltével – visszacsöppenve az egyetemi életbe – sem kell bánkódni, hiszen számtalan remek tudományos programlehetőséget kínál az ELTE április második felére is. Olvasd el programajánlónkat, és szemezgess a neked tetsző lehetőségekből!

A következő héten – április 24-én – európai uniós karriernapot rendeznek, ahol pályakezdőknek szóló munkalehetőségeket mutatnak be. Az esemény keretein belül Breuer Ágnes az Európai Személyzeti Felvételi Hivatalról (EPSO) és az általuk meghirdetett pályázatokról tájékoztatja majd az érdeklődőket, ezenkívül elmondja a jelentkezés feltételéül szolgáló versenyvizsga részleteit, valamint az arra való felkészüléshez is tanácsokkal látja el a hallgatókat. Az előadók között szerepel még Borzsák Levente, aki Karrierlehetőségek az EU-ban, avagy az uniós intézmények egy ELTE-s jogász szemével címmel tart előadást. Végül pedig Kós Balázs tájékoztatja a jelenlévőket a „BlueBook” elnevezésű gyakornoki programról és az ahhoz kapcsolódó jelentkezési folyamatról.

Szintén szerdán, az Élő adás előadássorozat tavaszi évadának utolsó részeként Vellai Tibor egyetemi tanár, az ELTE TTK Genetikai Tanszék vezetője invitálja a hallgatókat Az öregedési folyamat mechanizmusa és szabályozása című előadására. Az ismeretterjesztő sorozat mindig egy-egy biológiai témát dolgoz fel, melyben – nem csak gimnazisták számára – bemutatásra kerülnek a legújabb kutatási eredmények és a még fennálló, nyitott kérdések. A jövő heti záró epizódnak az öregedés folyamatának genetikai vizsgálata áll majd a középpontjában, mely a biológiai kutatások legizgalmasabb témaköreinek egyike napjainkban. A kutatók számtalan kísérletben próbálkoznak „halhatatlan”, azaz nem öregedő állati törzseket létrehozni, azonban ez a mai napig nem sikerült. Azonban számos tudományos eredmény és áttörtést jelentő felfedezés került napvilágra, amelyeket az előadás keretein belül ismerhetnek meg a résztvevők.

A jövő heti programok listája azonban ezzel nem ért véget: csütörtökön, április 25-én az ELTE Babalabor vezetője, Király Ildikó fog előadást tartani a CEU által megrendezett Határtalan tudás című előadássorozat keretein belül. Előadásának a címe: Kinek hisznek a gyerekek? Az előadáson a csecsemőkori tudást vizsgáló kutatásokat mutatják be, amelyek a következő kérdésekre igyekeznek válaszokat találni. Kitől tanulnak a gyerekek? Van-e különbség a szerzett és az egyénileg tanult tudás között? Az ELTE-n, valamint a CEU-n végzett kutatások már rengeteg eredményt elértek, melyekkel bizonyítható, hogy vajon számít-e a gyerekeknek, kitől szerzik meg a tudásukat, vajon jobban hisznek-e tanítóiknak, mint saját tapasztalataiknak. Az előadáson ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, valamint bepillantást nyerhetünk a kutatási folyamtokba és a már elért eredményekbe.

A csütörtöki programokat folytatva – Az atomoktól a csillagokig című előadássorozat keretén belül tart előadást az ELTE TTK Fizikai Intézet munkatársa, Széchenyi Gábor. Előadása A munkára fogott kvantummechanika címet viseli. Az előadás a kvantumszámítógépek világába enged betekintést, fő témája azok szükségessége és lehetőségei, illetve a megalkotásához szükséges lépések elemzése.

Végül – a fizika témakörén belül maradva – ajánljuk a természettudományok szerelmeseinek a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen szervezett A fizika mindenkié című előadássorozat április 27-én tartandó rendezvényét. Az előadások alapvetően két réteghez szólnak majd: lesznek specializált előadások középiskolás szinttől, valamint olyanok, amelyeket inkább iskolásoknak és szülőknek ajánlanak. A programsorozat számos témát felölel, melyekből csak néhányat említenék: lesz szó a relativitáselméletről, az orvosi fizikáról, valamint a kvantumkapcsolatról is.

Az ELTE oldalán a felsoroltakon kívül még számtalan programlehetőséget találhattok. Tehát ne csüggedjetek, ha a tanulás mellett marad némi szabadidőtök, azt sem kell unatkozással tölteni, látogassatok el minél több tudományos eseményre!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]