Migráció, börtönök, propaganda és pszichológia – Programajánló a szorgalmi időszak második hetére

A tanítás kezdetével a különböző ELTE-s programok is gyarapodnak. Most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk párat a szorgalmi időszak második hetének eseményei, előadásai, könyvbemutatói közül.

  • Nemzet és migráció. Február 19., hétfő 18.00

Csepeli György és Örkény Antal azonos című közös kötetének bemutatása az ELTE Társadalomtudományi Karának szervezésében. Mindkét szerző az ELTE TáTK oktatója, új könyvükben napjaink egyik legtöbbet emlegetett folyamatának, a migrációnak a megértéséhez nyújtanak fogódzkodót, felhasználva a több évtizedes kutatási tapasztalataik mellet a legújabb eredményeket is. A könyvet az ELTE TáTK Kari Tanácstermében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) Szelényi Iván, az MTA tagja mutatja be, valamint Melegh Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Facebook-esemény: itt.

  • Bűn – Bűnözővé – áldozattá válás – A börtönök világa. Február 21., szerda 14.00

Berényi Ildikó, az ELTE PPK mestertanárának előadása nyitja a 2017/2018-as tanév második felében is folytatódó Harmadik Kor Egyeteme előadássorozatát. A HKE-program már többéves múltra tekint vissza, sikerrel teljesíti félévről félévre a célját: megnyitja az idősebb korosztály számára is a kortalan tanulás lehetőségét, támogatja az aktív időtöltést, az élethosszig tartó tanulást és a generációk közötti párbeszédet.

Habár a programot elsődlegesen a szépkorúak számára indították, természetesen minket, hallgatókat sem zárnak ki az eseményről, amelyre már csak a színvonalas előadások miatt is érdemes ellátogatni. Tudósításainkat az előző félév egyes előadásairól itt és itt olvashatjátok.

Helyszín: az ELTE PPK aulája, 1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.

  • Propaganda a III. évezredi Mezopotámiában. Február 22., csütörtök 16.00

Az ELTE BTK Ókortudományi Intézete szintén előadássorozatot indít a tavaszi félévben Propaganda az ókorban címmel. A sorozat előadásai történeti, kultúrtörténeti, művészettörténeti vagy irodalmi szempontból tárgyalják az ókori propaganda jelenségét, működését, valamint tágabb kontextusát.

A második előadást  22-én Zólyom Gábor tartja, az ELTE BTK Assziriológiai és Hebriasztikai Tanszékének vezetője „Aaa múltat végképp visszahozni…”: Propaganda a III. évezredi Mezopotámiában címmel. Az előadássorozatot akár szabad kreditként is fel lehet venni a Neptunban a nekünk megfelelő kódon (BBN-OKO-201.11; BBN-OKO15-201:2; BBV-201.02; BMVD-201.02). Az előadások minden csütörtökön 16 órától kezdődnek az ELTE BTK Gólyavárának Pázmány Péter termében, így az első alkalmat is elcsíphetitek még 15-én, amelyet Török László tart Ókori Propaganda. Bevezetés és példák címmel.

A sorozat részletes programja az összes oktatóval és címmel elérhető itt.

  • A Pszichológia Napja. Február 24., szombat 10.00–17.00

A Magyar Pszichológiai Társaság 1928-as megalakulásának emléket állító Pszichológia Napjának budapesti programját a társasággal közösen az ELTE PPK szervezi Közösség, kultúra, identitás alcímmel.

Az egész napos program két részre oszlik: délelőtt és kora délután az akadémiai pszichológia neves kutatói tartanak előadásokat, majd délután workshopok és műhelyek által a pszichológia alkalmazott területeivel is megismerkedhetünk.

Helyszín: az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának épülete (1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.), részletes program és Facebook-esemény: itt.

Forrás: elte.hu, ppk.elte.hu, okor.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]