Hatékonyabban kezelhető lesz a rák

Az ELTE vezette konzorcium kutatásának köszönhetően lehetővé válik a rákos betegségek hatékonyabb kezelése.

Az ELTE vezette konzorcium kutatása nemcsak hatékonyabb, de kevesebb mellékhatást okozó gyógymódot fejlesztett ki. A konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap több, mint egymilliárd forintos támogatásából – az ELTE ebből 374 millió forintos részesedést kapott – olyan vegyületeket állított elő, amelyeknek egyes komponensei a kívánt hatás és a kezelendő tumor típusa szerint könnyen változtathatók.

A kutatásnak a célzott, egyéni terápián keresztül nagyon fontos szerepe lesz a rák kezelésében. A rákos megbetegedések többségét, főként a nehezen operálható tumorokat, hasnyálmirigy- vagy tüdőrákot a mai napig nem tudják gyógyítani. A célzott tumor-terápia talán segíthet ezen, s ha nem is garantálja a teljes gyógyulást, a betegek életminősége jelentősen javulhat az új kezeléssel. Számos személyre szabott célzott tumor-terápiában használható gyógyszerjelöltet fognak előállítani és kipróbálni az eltérő tumortípusokon. A kutatás nem csak az egészség, hanem a munkaerőpiacra is pozitív hatással lesz: 5–8 új kutatói és asszisztensi állás nyílik meg.

A kezelés lényege, hogy olyan gyógyszert hozzanak létre, amely csak a tumorsejteket támadj meg. Az ilyen gyógyszermolekuláknak három részük van: a tumorellenes hatóanyag, a tumorsejtek szelektív felismeréséért felelő irányító komponens, valamint az őket összekapcsoló egység, amiből a hatóanyag kiválik, hogy kifejtse hatását. A különböző tumortípusok más-más kezelést igényelnek, így az alkotóelemeket különböző kombinációkban kell a szervezetbe juttatni. A kombinációk elkészítéséért Mező Gábor, az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézetének és az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója vezette konzorcium, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézete és a ComInnex Kutatás- Fejlesztési Zrt. felelnek a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program keretében. A projekt 2017. január 1. és 2019. december 31. között valósul meg.

Forrás: ELTE

Kép: daganatok.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]