Mit etessünk a marhákkal, hogy ne büfögjék tele metánnal a légkört?

Az emberi tevékenységhez köthető metángáz 44%-át a haszonállatok bocsátják ki. A főleg marhák által felbüfögött és szellentés útján távozó metán 3,1 gigatonna szennyezést tesz ki évente. Ez nagyjából annyi, mint az egész Európai Unió éves szén-dioxid kibocsátása. A metán azonban 36-szor nagyobb hatással van a globális felmelegedésre, mint a szén-dioxid. Egy új felfedezéssel most akkora hatást érhetünk el, mintha egész India szén-dioxid kibocsátását megszüntetnénk.

Egy ausztrál kutatócsoport olyan vörösalga-fajt talált, amelyet ha belekevernek a marhák és juhok takarmányába, 70%-kal csökken az általuk kibocsátott metángáz mennyisége. Ehhez ráadásul nem kell nagy mennyiség, elég a takarmány 2%-át szárított algával helyettesíteni. A különleges algafajt (Asparagopsis taxiformis) már 2015 végén vizsgálták ausztrál tudósok, majd a Queenslandi Egyetemen gyakorlati kísérletbe kezdtek vele. Bebizonyították, hogy az algával kevert táplálékot evő juhok a 72 napos vizsgálat alatt folyamatosan 50–70%-kal kevesebb metánt termeltek.

A takarmány 2%-ának helyettesítése kevésnek tűnik, de ha csak Ausztrália haszonállatainál akarnák bevezetni az algát, akkor is 600 hektárnyi algatermelő területre lenne szükség. Erre egyelőre még nincs vállalkozó, de ha ilyen ütemben fokozódik az üvegház-hatás, nem lesz más választásunk.

Forrás: iflscience, Science alert

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]