Romakép konferencia az ELTE BTK-n

Az ELTE Tehetséggondozási Tanács támogatásával 2015 szeptembere és 2016 szeptembere között egy kilenc fős hallgatói multidiszciplináris kutatócsoport dolgozott Müllner András vezetésével. A kutatásban kommunikáció- és médiatudomány, szociológia és kulturális antropológia szakos hallgatók vettek részt, akik szeptember 20-án, a BTK Kari tanácstermében, a Saját kép/ellenkép című, médiaantropológiai műhelykonferencián a kutatási eredményeiket összefoglalják és megosztják a nyilvánossággal. A konferencia felvételről is nyomon követhető.

A médiaantropológiai kutatás szorosan kapcsolódott a 2016-os tavaszi Romakép Műhely-sorozathoz, mely ebben az évben a roma közösségek médiahasználatának vizsgálata köré szerveződött. A Romakép Műhely egyedi kurzus az egyetemen, helyszíne a DocuArt Mozi, ahol a tavaszi félévekben szerda esténként filmvetítéseket követően meghívott előadókkal beszélgetnek a diákok.

A kutatócsoport tagjainak egyéni munkája, empirikus kutatása a tavasz és a nyár folyamán zajlott Budapesten és vidéken. A vizsgált közösségek és témák között szerepel a Buvero Médiatábor, a Snétberger Zenei Tehetség Központ, a Makói Videóműhely, a Cserepressz, a Rólunk Hozzád projekt, Joka Daróczi János filmjei és egy online médiaantropológiai kutatás.

Az egyetemi kurzus a Képi ellenállás címet viselte; a műhelykonferencia a Saját kép/ellenkép elnevezést kapta, mely az előadások címei alapján a romákról mások által alkotott és a romák által létrehozott képek szembeállítását, az önreprezentáció hangsúlyosságát jelzi.

„A konferenciára meghívtunk olyan kutatókat is, akik a médiaantropológiainak is nevezhető tudományterület ismerői, vagy azzal érintkező témákban kutatnak, jelen esetben kifejezetten a magyarországi romák médiareprezentációjával a középpontban. Olyan platformokról lesz szó, amelyek a roma közösségek médiahasználatát tükrözik, segítik elő. A témák a jelenből és a közeli-távolabbi múltból származnak, és a közösségi médiahasználat sokféle műfaját felölelik: médiaterek és fizikai helyek, televíziós és rádiós műsorok, nyomtatott médiatermékek, filmfesztiválok, internetes műfajok, médiatáborok és -műhelyek, az újságíróképzés platformjai, szerkesztőségek gyakorlatai stb.” (Müllner András)

A szervezők minden érdeklődőt várnak az eseményre.
A konferencia védnöke Dr. Orosz Éva rektorhelyettes.

 

A cikk szerzője: Wagner Sára

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]