A lustaság öröklődik?

Lehet egy olyan tulajdonság, mint a lustaság, genetikai mutáció? Miért szeretnek egyesek többet feküdni a kanapén, mint kimenni mozogni? Valóban köze lehet hozzá anyunak és apunak? Egy kísérlettel és 16 generáció kitartó vizsgálatával fény derült az igazságra.

Az emberiség létfenntartásának feltétele alapvetően három pillérre tagolható: ez az evés, a szex és a testmozgás. Genetikailag úgy lettünk kódolva, hogy ezen három tevékenység végzése közben az agyunkban a dopaminrendszer pozitívan reagáljon, magyarul leljük örömünket bennük. Igen, a mozgás esetében is, például a futásban, bár tény, hogy egy rántott hús elfogyasztása vagy egy este a kedvesünkkel sokunknak több örömöt okoz, mint tíz kilométer lefutása.

A dopamin (boldogsághormon) egy neurotranszmitter, ami annyit tesz, hogy a testben idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen. Segít a mozgás koordinálásában, szabályozza az érzelmi reakciókat, illetve többek között szerepet játszik a motiváció megjelenésében és függőségek kialakulásában. Emellett a psziché flow állapotba kerülése is közrejátszik például a testmozgás iránti szeretet fenntartásában.

Na de mi van azzal, ha valaki abban leli örömét, hogy egész nap a televízió előtt fekszik? Tudósok kimutatták, hogy ez a viselkedésforma bizony születésünktől kezdve belénk lehet kódolva. Egy állatkísérlet segítségével jártak utána a genetikai háttérnek. Két egércsoportot tanulmányoztak: az egyik lelkesebb, mozgékonyabb példányokból állt, míg a másik egy jóval passzívabb, futásra alig késztethető csapatot jelentett. A szeparálás után egymás között szaporították őket, és a tizenhatodik generáció esetében már 75%-os különbség keletkezett a két csoport futóteljesítménye között.

runTehát ez már bizonyított tény: az SLC35D3 kódjelű gén felelős általánosságban véve a fizikai aktivitásunkért, ezen kívül bizonyos dopaminreceptorok megfelelő működéséért. Természetesen aki emiatt passzívabb természetű, nem jelenti egyben azt, hogy nem tud tenni “kódolt sorsa” ellen. A környezet is sokban tudja pozitív irányba befolyásolni az embert, illetve az akaraterő is nagy szerepet játszik az aktívabb életmód kialakításában és fenntartásában.

A jelenséget, illetve kísérletet AsapSCIENCE is bemutatta egyik közérthető oktatóvideójában.

Forrás: index.hu , salon.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]