Egy igazi őrült tudós kísérletei

Emlékeztek még az unalmas egyetem előtti fizika órákra, ahol mindig félresikerültek a kísérletek? Szabályszerű, hogy a tanító és a diákok is nagy lelkesedéssel készülnek rá, de valahogy mindig kisiklik a dolog és elmarad a varázslat. Most ezt az átkot megtörve itt egy merőben szemléletes kísérleteket bemutató fickó, akin ámulhattok bepótolva a csalódást. Ha nem TTK-sként sztereotípiákkal éltek a tudósok felé, és őrült, álomvilágban élő fazonoknak képzelitek őket, most ez csak erősödni fog kontrasztban a TTK-sok által sokszor besavanyodottnak vélt tudósélettel. Cikkünkben Andreas Wahl norvég fizikusról olvashattok, aki a mélybe ugrott, és magára lőtt, de még él!

Igazi őrült tudóst szeretnétek látni? Akkor jó helyen jártok, mert cikkünkben megtalálhatjátok kérdésetekre a választ. Ő itt egy fiatal norvég fizikus, Andreas Wahl. De mitől lenne őrült? Hát a kísérleteitől, amelyek nem mindennapiak. Erre mondják tipikusan, hogy “ne próbáljátok meg otthon”, s ilyen típusú kísérleteivel a fiatal srác már meghódította a világot.

Nézzünk is néhány példát az extravagáns kísérletekre!

Az egyik próbálkozása során néhány hete Andreas 14 méter magasról ugrott le a semmibe egy raktárépület kilógó gerendájáról. Volt egy kötele is persze, de nem biztosította fixen az épülethez, ám az a fiú a földet érés előtt pár pillanattal meghurkolódott a rúdon, ezért teljesen épen kivitelezhette szokatlan bungee-jumping ugrását emberünk. Természetesen persze egy fizikus sosem bízta volna ezt a vállalkozást a véletlenre, mindent kiszámolt előre, és sikerült is terve.

Másik kísérlete során egy puskával lőtt magára. Te jó ég! Ki tenne ilyet? Hát őrült norvég tudósunk víz alatt! A paramétereket pontosan meghatározva természetesen az előzőhöz hasonló precíz számítások után már csak kisebb idegesség környékezte a fiút, amikor meghúzta a ravaszt. A számításai ismét helyesek voltak, hiszen a víz sűrűsége és levegőhöz képest megnövekedett közegellenállása miatt a golyó rövidebb idő alatt lelassult, s még jóval a fiú teste előtt leesett a medencefenékre.

Ám Wahl szokatlan, ijesztő módon prezentálja a fizika törvényeit, jóval szemléletesebb és megjegyezhetőbb is a szokványos kísérletekhez képest. Lehet, hogy a norvég gyerekeknél a fizika tantárgy divatos lesz a jövőben a fiatal fiú akciói miatt, de szerencsére mutatványai már hazánkból is elérhetőek az interneten.

Forrás: Eduline, YouTube
Kép: VitenWahl

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]