Genetikailag kódolt a boldogság?

A kutatások szerint a boldogság elérése nem csupán az erényes életen múlik, hanem valami olyasmin, amire a legkevésbé sincs befolyásunk. A bolgár és hongkongi tudósok szerint ugyanis a magukat legboldogabbnak tartó emberek sajátságos genetikai tényezővel bírnak: DNS-ük nagyobb valószínűséggel tartalmaz egy jellegzetes allélt, ami az örömérzékelésben és a fájdalom csökkentésében játszik szerepet.

A kutatáshoz a bolgár és hongkongi tudósok a World Values Survey társadalomtudományi kutatók nemzetközi összefogásával 2000 és 2014 között készült három felmérésének boldogságmutatói mellett felhasználták a Yale Egyetem genetikusának allél-adatbázisát. A vizsgálat során genetikai adottságoktól független tényezőkre is fókuszáltak: a nyarak és a telek zordságáról szóló klimatikus információkra, a kórokozók előfordulásának gyakoriságára vonatkozó adatokra, a Világbank gazdasági mutatóira.

“A tanulmány szerzői szoros összefüggést találtak egy nemzet boldogsága és az A-allél jelenléte között a zsírsavamid-hidroláz enzim (FAAH) rs324420 génvariánsában az adott nemzet polgárainak genomjában. Az FAAH részt vesz az örömérzékelésben és a fájdalomcsökkentés segítésében szerepet játszó ingerületátvivő, az anandamid bomlásában, az A-allél jelenléte viszont hátráltatja ezt.” – írja az index.hu.

Az eredmények alapján azoknak a nemzetek a polgárai tartották magukat a legboldogabbnak, amelyeknél túlsúlyban volt az A-allél: ilyen például Ghána, Nigéria, Mexikó és Kolumbia.

Ezzel arányosan, azokban az országokban, ahol kevésbé boldogok az emberek, az A-allél kevésbé volt jellemző: ide tartozik Irak, Jordánia, Hongkong, Kína, Thaiföld, Tajvan.

Hazaibb vizeken evezve: az egyes európai nemzetek boldogságérzete közötti különbség is megmagyarázható az A-allél túlsúlyával illetve hiányával. Eszerint az észak-európaiak, mint például a svédek (akik körében az A-allél gyakoribb) gyakrabban tartják magukat nagyon boldognak, mint a közép- és dél-európaiak (akik kevesebb allél rendelkeznek).

A kutatók azonban hangsúlyozzák: nem a genetika az egyedüli meghatározó tényező. A gazdasági és politikai nehézségek hozzájárulnak a nagyon alacsony boldogságérzethez Kelet-Európában – az oroszok és az észtek körében, annak ellenére, hogy az A-allél az északkelet-európai nemzetek génjeiben például túlsúlyban van.

Forrás: index.hu

Kép forrása: thespiritscience.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]