Másodpercenként 350 – headbangelnek az ausztrál méhek

Az ausztrál méhek másodpercenként 350-szer csapják oda a fejük a virágokhoz – most sikerült először lefilmezni a módszerük, amivel a posztmodern zenei stílusait élvező fiatalokat könnyedén aláznák porba (de nem virágokéba) egy-egy heavy metál, trance vagy egyéb “veretős” műfajban.

Az akciót nagy sebességű kamerával rögzítették, és ennek segítségével tudták kielemezni a kutatók az ausztrál kékcsíkos méh porzási technikáját. A rovar egyszerűen úgy poroz, hogy a fejét odaveri a virágokhoz. Ez érheti el a másodpercenkénti 350-et.

A művelet során a virágpor a levegőbe kerül, mint amikor az olcsó amerikai vígjátékokban valakinek a keze összerándul valamilyen külső hatásra, az ujjai közt tartott hintőpor pedig felhőt alakít – körülbelül így történik a termékenyítés, amit a hozzáértők meglepően hatékonynak találtak.

Amellett, hogy újabb különleges megfigyeléssel bővülhetnek a biológiai könyvek, a méh módszere segít más területek fejlesztéséhez is. Tanulmányozásával hatékonyabban lehet a beporzást végeztetni bizonyos termények esetében, vizsgálni az izmokat ért stresszt, és miniatűr robotok fejlesztésében használható lehet a megszerzett tudás.

Videó az akciózó méhecskéről:

Forrás: origo.hu

Kép: traveljapanblog.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]