Amerika úton a mesterséges intelligencia felé

Amerika egyik leghíresebb intézetének kutatói kifejlesztettek egy gépet, amely sokszorta gyorsabban és ráadásul pontosabban következtet az emberi viselkedésre, mint maguk az emberek. A programban 906 kutatócsoport vett részt, melynek csak harmada volt képes pontosabb becslést adni a gépnél. Vajon már el is érkezett az intelligens robotok kora?

A tudomány régóta használ gépeket nagy adatmennyiségek elemzésére, de eddig minden esetben az embernek kellett megadnia az összevetendő adatokat. Most azonban a Massachusetts Institute of Technology kutatói éppen ennek, az emberi tényezőnek a kiküszöbölésével próbálkoznak, és egyelőre úgy tűnik, sikerül is nekik.

Az egyik teszt során a kutatócsoportoknak, illetve a gépnek azt kellett megbecsülnie, hogy egy hallgató át fog-e menni egy online kurzuson. Az eredmény kiszámításához azokat az adatokat használták fel, melyek a hallgatók jegyzettanulmányozási, illetve tanulási idejére és a vizsgára való felkészülés megkezdésének idejére vonatkoztak. Ezeket eddig a kutatók adták meg a gépnek, ez alkalommal viszont a MIT új programja magától megtalálta és alkalmazta azokat.

Végül a kutatók alig egyharmada tudta pontosabban kiszámolni a hallgatók esélyeit, mint a program. A gép ráadásul sokkal gyorsabban találta meg a szükséges képleteket is. Míg a kutatóknak sokszor több hónap kellett, hogy kiszámolják az eredményt, a gépnek ez kevesebb mint 12 óra leforgása alatt sikerült.

Forrás: eduline.hu
Kép: vigyazo.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]