Fókuszban a fény és a látás a Bayer MSMS programsorozatában

A Bayer Hungária „Making Science Make Sense” (MSMS) Tudásközpont az idei tanévben kibővített formában kezdi meg az oktatási programját, mivel csatlakozik a Magyar Tudományos Akadémia által gondozott A Fény Nemzetközi Éve 2015 eseménysorozathoz is. A 10–14 éves tanulók számára szerveznek foglalkozásokat és interaktív kísérleteket, amelyek a látást, a szem felépítését és működését állítják középpontba. Ez a természettudományos oktatási program már az előző tanévben is sikerrel zajlott, de idén már nem 20, hanem 40 workshopon vehetnek részt a diákok és kísérő tanáraik. Ráadásul a program kiegészül a pedagógusok számára rendezett foglalkozásokkal és egy utazó workshoppal is.

A Bayer Hungária tavaly indította el Magyarországon az MSMS Tudásközpont oktatási programját. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú tanulással népszerűsítse és érthetőbbé tegye a természettudományokat (főleg a biológiát és a kémiát) a tanulók számára, és összekapcsolja ezeket az egészségtudatos élet és az egészségmegőrzés kérdéseivel. Emellett támogatni kívánja a tanárok munkáját, egyszerűen megvalósítható, mégis látványos kísérletötleteket szolgáltatva nekik.

A 2015/2016-as tanév programjában a tavalyi 20 helyett mintegy 40 workshop részesei lehetnek a 10–14 év közötti osztályok és szakkörök. Az interaktív workshopokon valószínűleg több mint 1000 felső tagozatos diák vesz majd részt, akik maguk is kutatókká válhatnak, hiszen laborköpenyben, szemüvegben és kesztyűben szerezhetnek gyakorlati ismereteket. Az MSMS programjait az Európai Fizikai Társulat által kezdeményezett A Fény Nemzetközi Éve inspirálta. Így az interaktív foglalkozások olyan témák köré csoportosulnak, mint a fény, a látás, a szem működése és funkciója, illetve a vizualitás.

A programsorozat helyszínét a Millenárison található Láthatatlan Kiállítás biztosítja. A programindító sajtóeseményre meghívást kapott Kroó Norbert akadémikus, aki A Fény Nemzetközi Éve MTA Programbizottságának elnöke, Keserű György Miklós, az MSMS szakmai védnökségét ellátó MTA TTK főigazgatója, Knézy Krisztina szemész szakorvos, valamint a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium fiatal kutatói.

Annak sem kell csüggednie, aki nem jut el a workshopokra, mivel a látásról és az emberi szervezetről készült kisfilmeket bárki megtekintheti a Láthatatlan Kiállítás területén megtalálható interaktív installáción. Ezenkívül a program részét képezi az MSMS Tudásközpont Utazó Workshop. Ez azt jelenti, hogy azok a szaktanárok, akik a Tudásbázis kísérleteiből legalább egyet elvégeznek osztályukkal, ezt dokumentálják és elküldik, sorsoláson vesznek részt. A nyeremény maga az Utazó Workshop, melynek keretén belül az általános iskolások saját tantermükben nézhetik végig az MSMS Tudásközpont kísérleteit. További információkért és regisztrációért az alábbi oldalra érdemes ellátogatni: www. bayer.co.hu/msms.

Forrás: Bayer Hungária sajtóközleménye

Kép forrása: bayer.co.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]