Magyar írók is esélyesek a Nobel-díjra

Október 8-án, délután 1 órakor hirdeti ki a Svéd Királyi Akadémia, hogy kié lesz idén a Nobel-díj irodalom kategóriában. A fogadások már javában zajlanak, és az esélyesek között két magyar író is szerepel: Krasznahorkai László és Nádas Péter. Krasznahorkait titkos befutóként emlegeti az egyik legrangosabb fogadóiroda, a Ladbrokes, mivel az író idén elnyerte a Booker-díjat.

A Ladbrokes és egy másik fogadóiroda, a Paddy Power szerint az idei irodalmi díjra a fehérorosz regényíró és oknyomozó újságíró, Szvetlana Alekszijevics a legesélyesebb, aki Magyarországon A háború nem asszonyi dolog, illetve a Fiúk cinkkoporsóban című műveiről lehet ismert. Az ő győzelme ötszörös pénzzel jár. A második helyen a japán regényíró, Murakami Haruki áll, akit már tavaly is Nobelre esélyes íróként tartottak számon.

A lista befutói között szerepel két amerikai író, Philip Roth és Joyce Carol Oates, emellett a kenyai Ngugi wa Thiong’o is előkelő helyet foglal el az esélylatolgatásban. A tíz legesélyesebb szerző egyike a szír költőAdonis (Alí Ahmad Sa’íd Asbar), akinek Tükör Orfeusznak című kötete 2014-ben jelent meg magyarul.

Krasznahorkai László esélye a Booker-díj elnyerése után emelkedett jelentősen, a Ladbrokes Iroda szerint kétszer annyian fogadtak rá ezután. A fogadóiroda listáján Krasznahorkai jelenleg a 15. legesélyesebb szerző, őt követi két hellyel lemaradva Nádas Péter. Aki a két magyar író győzelmére tesz, 25-szörös pénzt nyerhet a Ladbrokesnál.

Forrás: hvg.hu, eduline.hu

Fotó: nobelprize.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]