Bemutatjuk a TTK-s hallgatói szervezeteket

TTK-sként szeretnél jobban elmélyülni a tanulmányaidban? Szeretnél érdekes és hasznos szakmai programokban részt venni? Összegyűjtöttük nektek a TTK-s hallgatói szervezeteket, ha a tanórákon kívül is foglalkoznátok a tudománnyal.

A természettudományi pályán való elhelyezkedéshez hosszas tanulmányokra van szükség, ám azok elvégzése közben a hallgatók és tanárok által szervezett csoportok életébe kapcsolódva részt vehettek a munkában. Ezeket gyűjtöttük most össze nektek a Természettudományi Karon.

  • Az első ilyen csoport 1948 óta működik és mára hatalmas világszervezetté nőtte ki magát, amely nem más, mint az IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). 85 tagország között hazánkban 9 felsőoktatási intézmény tartozik hozzájuk, a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületéhez. Műszaki és társadalomtudományi egyetemek és főiskolák alkotják a szervezetet, amely céljai közt szerepel a műszaki oktatás szélesebb körűvé tétele, a pályakezdő mérnökök állástalálásának segítése, a vállalati élet-felsőoktatás-diák kapcsolat fejlesztése és a nemzetközileg elismert tudás biztosítása az egyetemeken, főiskolákon. Ennek eléréséért két fő programot hoztak létre, a Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Programot és az Állásvadász programot. Amíg előző, melyben hazánk 1982 óta vesz részt, külföldi gyakorlat végzésére ad lehetőséget, addig utóbbi a frissdiplomás mérnököknek segít elhelyezkedni. Emellett állásbörzéket és belső- és szakmai képzéseket is szervez az egyesület. Ha felkeltette az érdeklődésedet, a honlapjukon több információt olvashatsz.
  • Később 1988-ban alapították meg a fizikával foglalkozók – fizika szakosok, csillagászok, fizikatanárok – MaFiHE vagy viccesen leírva MaΦHE szervezetet, vagyis a Magyar Fizikushallgatók Egyesületét. Fő célkitűzésük a fizikusképzés színvonalának növelése és a nemzetközi kapcsolatok építése. Eredményességüket mutatja, hogy az IAPS nemzetközi szervezet tagjának tudhatjuk ma a MaFiHE-t. Illetve az is itt említendő, hogy az IAESTE-hez hasonlóan 1998 óta már ez a szervezet is közhasznúnak tekintendő: három fő funkciója a kutatások végzése, az oktatás művelése és az euroatlanti integráció építése. Programjaik között szerepel még a kirándulások és versenyek megszervezése. Felépítésüket tekintve öt helyi bizottságra tagolódik: Debrecen, Szeged, Pécs, a BME és egyetemünk, az ELTE. Leghíresebb rendezvényeik között megemlíthető a 2005-ös mtv által is felvett és közvetített FlashMob, amikor a Felvonulási téren a fizikushallgatók Rutherford szórási kísérletét játszották el vagy a 2011-es ICPS (International Conference of Physics Students) nemzetközi konferencia megszervezése. Ha többet szeretnél tudni az egyesületről, keresd fel honlapjukat.
  • Az előzőt követően 1996-ban az EBiHal nevű szervezetet – amely az Egyesült Biológus Hallgatók Szövetségének rövidítése – alapították meg a biológusnak tanulók. Az országos diákszervezetet mára azonban nem csak kizárólag a biológus és biológiatanár szakos hallgatók tábora alkotja, minden hasonló érdeklődésű fiatalt befogad. Az ok, amiért megalapult, hogy az egyetemi hallgatói élet felvirágozhasson, s az azt színesítő törekvések teret kapjanak. 2004 óta országos közgyűlés keretében az évek során kialakult testvérszervezetekkel – DEBiHal (Debrecen), szegedi és pécsi hallgatók köre – is kapcsolatot tartanak. Emellett céljaik közt szerepel az interdiszciplinaritás építése is, hogy a szakágak közti információáramlás hatékonyan folyjon, ezért is lényeges, hogy több szak hallgatói képviselik ezt a csoportot. Valamint a szakok közti kapcsolat erősítése okán más szakok szervezeteivel is együttműködnek, mint például a MaFiHE. Programjaik között főként túrák és más érdekes kirándulások szerepelnek. Ezeket honlapjukon vagy Facebook oldalunkon találhatjátok meg.

ebihal

  • A Környezettudományi Klub volt az első ilyen jellegű kezdeményezés a karon, amely csoport 2006 tavaszán alapult meg, s az akkori Föld Napja alkalmából március-áprilisban két rendezvényt is megszervezett. Egyben hallgatói és tanári kezdeményezésre jött az ötlet, amely indíttatója a növekvő környezetkárosítás lehetett. Fő célkitűzésük ugyanis a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése volt a Lágymányosi Campuson, amely azóta sikeresen végbement, az épületekben ma már mindenhol szelektív kukákat találunk. Az alapításukkor lebonyolított két program célja szintén a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése volt. Ma már minden nagyobb egyetemi és TTK-s rendezvényen megtalálhatóak (pl. Lágymányosi Eötvös Napok), ahol információt szerezhet minden érdeklődő az égető környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatosan. Az egyetemi tevékenység mellett a középiskolások körét is igyekeztek megnyerni az általuk létrehozott Középiskolai Környezeti Nevelés programmal, hogy minél fiatalabban megismerhessék a diákok ezt a tudománykört. Ha érdekel tevékenységük és csatlakoznál, keresd fel őket a Facebook-on vagy e-mailben.
  • A geológia szerelmesei sem maradhatnak ki, hiszen itt van 2012 óta a Földrajzos Klub, amelynek ma már több mint 40 rendes tagja van. Céljuk egy szakmai közösség kialakítása volt az alap és mesterképzést végző hallgatókból, amely látszólag sikerrel megtörtént és folyamatosan zajlik ma is. Legfontosabb rendezvényeik között említhető a 2013-ban lezajlott Geográfusok 3. Országos Találkozója vagy az ugyanebben az évben megrendezett European Geography Assosiation for Students and Young Geographers (EGEA) Balaton Seminar nevezetű hétvégi programja. Emellett évente megrendezik a Nemerkényi Antal Országos Földrajzversenyt, illetve a tavaszi félév utolsó napján a Földrajzos Napot. Ha bővebben is érdekel tevékenységük, keresd fel honlapjukat vagy Facebook csoportjukat.

A felsorolt szervezetek mindegyike politikamentes, nonprofit szervezet, amelyek a tudomány érdekében jöttek létre. Reméljük, ezzel a kis bemutatóval felkeltettük kicsit az érdeklődéseteket és ti is felkeresitek vagy esetleg csatlakoztok is a klassznál klasszabb csapatokhoz

(nyitókép: earththewaterplanet.blogspot.com)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]