Heti Tudomány

Az elmúlt héten – november 3-tól 9-ig – lezajlott tudományos hírekről olvashattok.

  • Az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén működő “Erre van előre” nevezetű kutatócsoport a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesületével karöltve megjelentette új kiadványát Erre van előre 2.0: Fenntartható energiarendszer Magyarországon címmel. Egyetemünk kutatócsoportjának fő célkitűzése, hogy folyamantosan figyelemmel kísérje és jobbá tegye hazánkban az energiagazdálkodás környezetre kivetett hatását, amely egyébként ilyen tekintetben sajnálatosan az Európai Unió listáin évek óta a legrosszabb helyen szerepel. Elmondásuk szerint  “a közelmúltban meghozott döntések olyan helyzetbe sodorják az országot, amelyből már nem nagyon látszik a kiút”, ám remélhetőleg ez nem következik be. Előző 150 oldalas kiadványuk, amely 3 évvel ezelőtt látott napvilágot, erről az aggasztó állapotról íródott „Erre van előre – Vision 2040 Hungary” címmel, így látható, volt mit mondani a helyzetről már akkor is.
    A kutatócsoport 23 egyetemi oktató és lelkes hallgató összefogásával négy évvel ezelőtt alapult. Tagjait, amelynek száma jelenleg 40 fő, más intézmények kutatói is gazdagítják, mint a Corvinus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, illetve számos más szakintézmény munkatársai. Messzelátó terveik között szerepel, hogy 2050-ig egy elfogadható és kivitelezhető energiagazdálkodási forgatókönyvet dolgozzanak ki a jelenlegi helyzet megoldására.
    A teljes tanulmányt ITT tudjátok letölteni és elolvasni.
  • Kiosztották az “Év internetes vállalkozója” avagy Europioneers díjat, amelyet idén egy elhíresült magyar vonatkozású cég, a 2009-es alapítású Prezi feje, Árvai Péter nyert el. Így a világ legnagyobb internetes konferenciáján, a dublini WebSummiton első magyarként ruházták fel ezzel a díjjal az úriembert az Európai Bizottság és a Hub Institute képviselői. A kitüntetésért egyébként 1200 vállalkozás szállt versenybe összesen 27 országból, a döntőbe azonban már csak 12 csapatot juttatott be a nyolc tagú zsűri, ahol pedig internetes szavazás által nyert az első. A díjat az Európában indult és szintén ott működő sikeres innovatív cégek elismerésére hozták létre. Újabb siker, elismerés és pirosnapos ünnep a Prezinél!

 

Jövő héten ezekre a rendezvényekre érdemes elmennetek:

  • november 11.V. ELTE Virtuális Állásbörze – Esemény
  • november 11.szakKollégiumi Őszi SZakmai Ismeretterjesztés – KÖSZ!Esemény
  • november 12.Európa 2020 a Lágymányosi CampusonEsemény
  • november 12.Almási Kitti: Életbátorság – Pszinapszis Ízelítő Előadás
    Esemény
  • november 13.10. Szakkollégium Éjszakája: Ringbe zárva – Velünk élő konfliktusok
    Esemény
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]