Politikáról, kicsit másképp

Az ELTE-n három politikával és közélettel foglalkozó hallgatói szervezet is működik, őket kerestük meg, hogy meséljenek magukról.

A szervezetek vezetőivel folytatott beszélgetéseim során arra jutottam, hogy nagyon sokban hasonlítanak mind a céljukat, mind a mondanivalójukat tekintve. Közösen jellemzi őket, hogy elhivatottak, szeretnének a mindennapi politikai csatározásokon túl objektívek és szakmaiak lenni, mindezt gyakran a saját szabadidejüket feláldozva, fizetés nélkül. Ami mégis motiválja őket az az, hogy az egyetemi évek alatt tapasztalatot és kapcsolatokat szerezzenek, ami nem árt a diploma mellé, és nem utolsó sorban, mert szeretik azt, amit csinálnak.

Az első és a legismertebb ilyen kezdeményezés a jogi kar politológusaihoz köthető, akik 2010-ben hozták létre a Policity-t. Céljuk az egyetemen tanultakon túl szakmai tapasztalat szerzése volt. A Policity országgyűlési választási tudósításokkal indult, mára már egy széles spektrumú, bel-és külpolitikai elemzésekkel, tanulmányokkal, sajtóelemzésekkel, aktuálpolitikai tudósításokkal foglalkozó portállá nőtte ki magát. Legsikeresebb projektjeik között találhatjuk a középiskolásoknak szóló Padtárs előadássorozatot, és a Zúzunk a médiában rovatot, ahol a különböző témákban megszólaló politológus elemzéseket veszik górcső alá a szerzők. Az évek alatt az egyre nagyobb olvasottság mellett a szakmában is sikerült nevet szerezniük. Együttműködést kötöttek a Politológus Hallgatók Egyesületével és a Bibó István Szakkollégiummal is, valamint a vezető hírportálokkal és elemző intézetekkel.

A szervezetbe minden politika iránt érdeklődő hallgatót várnak szaktól és egyetemtől függetlenül, a tagfelvétel folyamatos. Sikeres felvételi elbeszélgetés után a jelentkezők egy 30 napos próbaidőszak alatt bizonyíthatnak, és ha megfeleltek állandó taggá válhatnak. Jelenleg 20-22 fő alkotja a Policity stábját. Emellett gyakornoki lehetőséget is kínál a Policity: a legtehetségesebb tagok a szervezettel együttműködő politikai elemző intézeteknél és internetes portálaknál helyezkedhetnek el gyakornokként.

Hasonló profillal rendelkezik a PolSpect.eu: kül- és belpolitikával egyaránt foglalkozó hír-és elemzőportál, amely pártpolitikától mentesen kívánja bemutatni a közéletet foglalkoztató legfontosabb eseményeket. A szervezetet 2012-ben hozták létre a Társadalomtudományi Kar nemzetközis diákjai, ma pedig már a legkülönfélébb szakokról, karokról és egyetemekről érkező hallgatók alkotják a PolSpect szerkesztőségét. A hírportál kiemelten foglalkozik a határon túli magyar ügyekkel, az Európai Unióval és a gazdasággal.

A Polémia megalapítói már egy gyakorlatiasabb politikatudományi közösséget szerettek volna létrehozni, ahol az érdeklődő hallgatók egy épp aktuális témáról vitázhatnak és a kutatócsoportok keretein belül lehetőség nyíljon egy adott terület megismerésére. A Balogh László tanár úr támogatásával 2010-ben létrejött szervezet különböző témákban indított előadásokat, a Közép-Kelet-Európa politikai rendszereit vizsgáló kutatócsoport tagjainak tanulmányai pedig 2014 nyarán egy külön kötetben fognak megjelenni. A tagság itt is folyamatos, de valódi szervezet létrehozására még nem került sor.

A  szervezet egyik alapítójának, Szép Viktornak a nevéhez fűződik az EastSide Policy Institute, az első magyar diákagytröszt megalapítása is, ahol Kelet-Közép-Európával foglalkozó blogbejegyzéseken és policy briefeken keresztül kívánják a térséget bemutatni.

Ha felkeltették az érdeklődésedet a cikkben említett szervezetek látogass el a weboldalukra, és tudj meg róluk és a munkájukról még többet!

(Kép: politikapedia.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]