ELTE-s projektek az MTA-n

Az ELTE Fizikai Intézet asztrofizikai kutatócsoportja projektindító előadásokon és sajtótájékoztatón mutatta be közelmúltban elért eredményeit, a LIGO számára fejlesztett műszerét, induló és futó projektjeit és együttműködéseit 2013. október 16-án az MTA-n.

2013. október 16-án az MTA Képes terme adott otthont a „Nagyteljesítményű elosztott ICT rendszerek kialakítása és felhasználása az ELTE nemzetközi asztrofizikai nagyprojektekben való részvételének támogatására” című, KTIA_AIK_12-1-2012-0020 azonosítószámú projekt nyitórendezvényének. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

A rendezvényt Pálinkás József, az Akadémia elnöke nyitotta meg hangsúlyozva, hogy „világraszóló eredmények születnek az Akadémia és az egyetemek összefogásában”. Ezután Frei Zsolt egyetemi tanár ismertette a nemzetközi nagyprojektekben való részvételek eddigi eredményeit és jövőbeli céljait.

AZ ELTE Fizikai Intézetében a 2000-es évek eleje óta dinamikusan fejlődik az asztrofizikai kutatócsoport. Az Eötvös International Research School in Astrophysics (EIRSA) több NFÜ által támogatott projektet hajtott végre sikeresen. 2007-ben a csoport csatlakozott a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) projekthez, amelynek célja, hogy ennek az évtizednek a közepére az USA-ban lévő két detektor segítségével felfedezze a gravitációs hullámokat. A Teller Ede program keretében nyert támogatásból a közelmúltban csatlakoztak a Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) nevű égtérképező projekthez. A most induló (KTIA keretében támogatott) projekt egyik célja, hogy a jövőben megvalósuló Large Synoptic Survey Telescope (LSST) együttműködés tagjai is lehessenek. A projekt vezetője, Frei Zsolt 2012-ben az MTA Lendület programja keretében is támogatást nyert.

Ezt követően az esemény Stefán Péter, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) projektkoordinációs igazgatóhelyettese előadásával zárult. Az ELTE és a NIIFI konzorciumi együttműködésben valósítja meg a KTIA projektet.

Eötvös Loránd Tudományegyetem
1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.
www.elte.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]