Kenusaink a legjobb Gázvezeték kerülők

Az FTC és a SOTE váltója is csak az ELTE-BEAC-osok hátát nézte a harmadik alkalommal megrendezett versenyen az ELTE Vízisporttelepén…

Új dimenzióba lépett a KGB, azaz a Kajak-kenu Gázvezetékkerülő Bajnokság! Amíg a közvetlen szomszéddal, az FTC Kajak-kenu Szakosztályával vívott evezős csaták jobbára háziverseny hangulatot kölcsönöztek a rendezvénynek, addig idén először a szervezők más egyetemekről is hívtak résztvevőket: előzetesen az SE-TSK (egykori TF) és a BME is elfogadta az invitálást. Az esemény ötletgazdáinak nagy bánatára a BME végül visszamondta a szereplést csapatuk összeverbuválásának sikertelensége miatt.

A bajnokság nem egy szokványos kajak-kenu versenyszámokból állt, hanem egy egyedi, a szervezők által forradalmasított pillérkerülő váltóverseny keretein belül zajlott. Az ELTE Vízisporttelep adottságainak köszönhetően – egy csőhíd található a teleptől 250 méterre – született meg ez a speciális versenyszám. Minden hajóegység – női kajak, férfi kajak, kenu vegyes, női kajak, férfi kajak, kenu vegyes, női kajak, férfi kajak, kenu 4 nő, kenu 4 férfi – az ELTE stégétől indult, megkerülte a Gázvezeték pillérjét, majd a célba érve a következő hajóegység váltotta őket. A verseny folyamatosan, megszakítás nélkül zajlott mindaddig, amíg az utolsó, Túra Kenu Férfi-4 egységek át nem siklottak a célvonalon.

A verseny rendkívül izgalmasan alakult, hiszen a csapatok folyamatosan egymást váltották az élen. A legelső számban az SE-TSK csapat nagyon elhúzott, és egy pár szám erejéig fent tartotta a pozícióját, de a Fradi kajakosai hamarosan beérték őket. Az ELTE részéről az utolsó női kajakos egység ledolgozta a hátrányt, sőt a második hosszban meg is előzte a zöld-fehéreket. A mieink részéről az igaz áttörést a kenu női 4-es színre lépése jelentette, akik majdnem 100 méter előnyre tettek szert és eveztek be a célba elsőként.

Végeredmény:

1. helyezett: ELTE (Herczeg Ildikó, Kapócs Dorka, Naghi Eszter, Drahos Viktória, Ambrus Réka, Sótonyi Zita, Kordás Dávid, Barna Gáspár, Stang Szabolcs, Papp Laci, Gilyén András)

2. helyezett: FTC Kajak-kenu Szakosztály

3. helyezett: SE-TSK

A váltóverseny lezajlása után idén először rendezték meg a Nyílt Szabadstílusú Futamot, amelyen bárki bármilyen hajóegységben elindulhatott. A győztes Pálinkás Szilveszter az SE-TSK csapat tagja.

A versenybírói feladatokat Dr. Gömör Iván, az ELTE Sport Kft. ügyvezető igazgatója látta el. A versenyszervezője Horváth Zsolt, társszervező és a csapat felkészítésében Sótonyi Zita segédkezett. Gáz- és gőzkieresztés gyanánt a mozgalmas délután egy zsíros kenyér partival zárult.

(Forrás: Kis Róbert, beac.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]