Érzékeny lelkek – szociálisan

Freskófalu, növényszárító, csomagoló design, Széchenyi István Szakkollégium, Bódvalenke.
Hogyan függnek ezek a kifejezések össze?

A Széchenyi István Szakkollégium (SZISZ) tagjai létrehozták a „Bódvalenke-projektet”, ami a borsodi falu, Bódvalenke sorsát kívánja fellendíteni. Ez az összefogás a szociális érzékenység jegyében született.

Eredetileg a szociológia tanulmányi sáv résztvevői foglalkoznak ilyen témákkal. Emellett a hallgatóknak lehetőségük van egy-egy kurzus keretében kutatási munkát végezni, melynek során a legkülönbözőbb területeket vizsgálják, egészen az ötletektől és megoldásra váró feladatoktól a végleges eredményekig. Így megalakult egy projektcsapat – a szakkollégiumokra jellemzően önszerveződő módón – ami egy rendezvény után, élén tettrekész hallgatókkal önálló életre kelt.

A megmozdulás Pásztor Eszter 2009-es előadása hatására indult be, amikor Eszter a „Freskófalu Projekt” ötletéről és felfuttatásáról beszélt a szakkollégistáknak. Példának hozta ugyanis a mélyszegénységbe tartozó Bódvalenkét. A borsodi községben a projekt a turizmus fellendítését és a helyi foglalkoztatottság növelését célozta. Ennek keretében környékbeli cigány művészek festettek freskókat a házak tűzfalára. Ezzel az akcióval aztán mind a falu, mind a művészek országszerte ismertté váltak.

A SZISZ-esek ezt a fonalat kívánták követni, amikor a tavalyi évben 15-18 éves bódvalenkei fiatalokat hívtak meg és fogadtak egy-egy hétvégére a kollégiumba, hogy megmutassák nekik Budapestet. Sokak számára ez volt az első alkalom, hogy a fővárosban jártak, amit óriási élményként írtak le. Szerencsére a kollégisták nem álltak meg itt, úgy érezték, hogy szeretnének és tudnak még segíteni a borsodi falunak.

A projekt továbbfejlesztésén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is közreműködik, ugyanis az Ecolab elnevezésű csoport építészei is részt vesznek a munkában. 2012 nyarán kezdődött az együttműködés, ami során növényszárítókat építenek ki gombák kiszárítására. Így a helyiek hatékonyabban tudják majd a leszedett növényt előkészíteni, aztán pedig értékesíteni. Mindeközben a SZISZ-tagok szociológiai kutatást végeztek a helyiek étkezési és főzési szokásairól.
A munka során megismerték a bódvalenkei hétköznapokat és családi életet. Az ott töltött hét eredménye egy gasztrokiadvány lett. Ráadásul a művészeti hallgatók csomagolási design-jának köszönhetően, az installáció kikerült az idei Design-hétre.

A „Bódvalenke-projekt” jövőjéről még nincsenek konkrét tervek, de a sikereket tekintve már merültek fel újabb ötletek, melyekkel a kis falu további fejlődésében próbálnak segítséget nyújtani.

Képek: Kálmán Orsolya – Széchenyi István Szakkollégium

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]