Eötvös Collegium – tanulás, kutatás, elit

Most induló cikksorozatunkban az ELTE hallgatói számára elérhető szakkollégiumi lehetőségeket vesszük sorra, első állomásunk az Eötvös Collegium.

Tehetséges, elkötelezett diákokat vár a Collegium a Bölcsészet-, Természet-, Társadalomtudományi és az Informatikai Karról. Azokat, akik az egyetemi képzésen felül szívesen vállalnak plusz kurzusokat és szeretnének akár önállóan is kutatni – magyarázza Tóth Olivér István, a Diákbizottság elnöke – ami meghatározó lehet későbbi karrierüket tekintve.

Pályázni augusztusban, a felvételi értesítőtől számított egy hónapban lehet. Célszerű elsőévesként – akár BA, akár MA esetében – jelentkezni. Ennek az egyik oka a bölcsészek körében, hogy egy eddig nem tanult nyelvet kezdenek el fejleszteni, amiből három vagy két év után nyelvvizsgát tudnak tenni. A bejutás feltétele egy kitöltött felvételi kérdőív, önéletrajz, motivációs levél, tanári ajánlás és ha van, az eddig legjobbnak ítélt dolgozat. Lényeges tudni, hogy nem a tanulmányi átlag számít; a három napos szóbeli felvételi során a jelentkező elbeszélget a szakmai bizottsággal, a DB-vel a kollégiumi hagyományokról és a beilleszkedésről, következő lépésként az igazgatóval, végül a „fejkopogtató” következik, ahol öregdiákok kérdeznek. Ezek mind részei az elbírálásnak. Évente 30-40 hallgató lesz bentlakó, ugyanakkor külsősként is bekerülhetünk. Nincs sok különbség a kettő között, a tagság bármelyik státusszal maximálisan kihasználható. Azaz érdemes minél több műhelybe bejárni, több nyelvet tanulni, konferenciákon részt venni.

A tudományos élet mozgalmasnak mondható, idén a diákok több helyezést is elértek TDK és OTDK versenyeken. Érdekesség, hogy minden műhelyben a demokratikusan megválasztott titkárok segítenek a tanároknak megszervezni a szakmai programokat. Ezek közül a legnagyobb az Eötvös Konferencia, ami a szegedi Eötvözet Konferenciának a testvérrendezvénye. Közösen szervezik a csíkszeredai Bölöni Farkas Szakkollégiummal is, ám ez a távolság miatt egyelőre csak szimbolikus együttműködés. A műhelyek különböző köteteket adnak ki, archívumokat készítenek, kiállítást rendeznek, sokban megvan az a szakmai színvonal, hogy az oktató kötelezővé tudja tenni az OTDK-n való indulást.

Nem csak az agyat tornáztatják a Collegium diákjai, sportolásra van lehetőség fedett és szabadtéri pályán is. A diákság minden évben teremfoci bajnokságot játszik, és hetente van floorball tanítás. A szabadidős programok közt szerepel a filmklub, a drámakör, a felolvasóestek és a kórus is.

Híres Eötvös kollégista volt Kodály Zoltán és Szekfű Gyula, és úgy tűnik, a mostani generációból is elismert szakemberek nőhetnek majd ki.

Békefi Emese
ELTE Online

kép forrása: kolhok.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]