Az ország első digitális planetáriuma a TTK-n

2011. szeptember 22-én Mezey Barna rektor nyitotta meg az ELTE Természettudományi Karának planetáriumát, Magyarország első digitális planetáriumát.

Az Északi Tömb tetején álló, oktatási célokat szolgáló planetáriumot már a Lágymányosi Campus kialakításakor betervezték, de az épület tetején álló, feltűnő, városképi jelentőségű kupola mindezidáig nem tudta betölteni eredeti funkcióját.

 

Megfelelő szoftveres háttérrel a vetítő alkalmas arra, hogy 180 fokos körkörös térszögben megjelenítse az égi objektumok egyes csoportjainak (pl. galaxisok, galaxishalmazok vagy tejútrendszerbeli objektumok) eloszlását, akár a Földről, akár az Univerzum egy más pontjáról szemlélve (így akár a Holdon ülve szemlélhetjük a Földet vagy közelről is megnézhetjük a Szaturnusz gyűrűjét). Az eszköznek nemcsak az oktatásban, de bizonyos kutatási feladatok megoldásában is jelentősége lehet, elsősorban a kozmológia és a galaktikus csillagászat területén, ezen kívül a nagyközönség számára ismeretterjesztési céllal is használható.

Az első digitális planetárium honlapja

Az eseményről több képet nézhet az ELTE TTK-n

www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]