Kémia nélkül nem lenne orvosság, műanyag és tinta sem

Interjú a Széchenyi-díjat idén átvett Inzelt Györggyel, az ELTE TTK elektrokémikusával. Az állami ünnepségek alkalmával átvette a Széchenyi-díjat a HY-GO atyja.

Részlet az interjúból:
– Milyen kutatásokban vett részt?

Tíz éve tüzelőanyag-cellákkal kapcsolatos kutatásokat végzek. Az eszköz lényege, hogy abban a hidrogén elégetésével víz keletkezik. A jelenség pozitív hatásait egy szélerőműben használtuk ki kutatótársaimmal. A szélerőműben termelt energiát csak bizonyos időközönként tudja hasznosítani az elektromos hálózat, a tüzelőanyag-cellák odatelepítésével viszont hidrogént termelhetünk a köztes időszakban, melyből később felhasználható elektromos energia nyerhető. Ennek alapján hallgatóimmal közösen találtuk ki, hogy készítsünk hidrogénhajtású kisautókat. Ezek nem szennyezik a levegőt, az üzemeltetés során keletkezett vízzel pedig az utat is tisztítják. Szerkezetünkkel a prototípus és a leginnovatívabb jármű díját nyertük el 2009-ben és 2010-ben az alternatív járművek győri versenyén.
Emellett az elektrokémia számos területén kutattam. A vezető polimerek kutatása hozta a legnagyobb szakmai elismerést. Ezekkel az anyagokkal csökkenthető például az áramkörök, ezáltal a számítógépek, a telefonok vagy a pacemakerek mérete, illetve felhasználásukkal kidolgoztunk egy eljárást is, melynek segítségével kimutatható a vérben a hemoglobin.
A Széchenyi-díjasokról itt olvashatsz.

Forrás: www.elte.hu