Sztárparádé, partyhangulat és példamutatás az I. KEK Runon

2021-ben futással bővült a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának programja. Egyéniben 5,5 valamint 10 kilométeres távon állhattak rajthoz a versenyzők, míg váltóban 5,5+4,5 kilométeres bontásban vállalhatták a szintén 10 kilométeres megmérettetést a csapatok. A remek hangulatú eseményen összesen 184-en álltak rajthoz.

A Ludovika Campus parkjában, a Ludovika SE szurkolólányainak biztatása mellet versenyezhettek azok az egyetemi hallgatók és szimpatizánsok, támogatók, akik a világ legnépszerűbb egyéni sportágát, a programban 2021-ben debütáló futást választották a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának sportágai közül.

Nem csak hallgatók, hanem élsportolók, oktatók és sportvezetők is rajthoz álltak a versenyen, amelynek kiemelt szakmai partnere az Ferencvárosi Torna Club volt. A versenyszám nagykövete volt az ELTE-n tanuló friss olimpiai ezüstérmes párbajtőr vívó Siklósi Gergely, a BEAC magyar bajnok maratonistája, Csere Gáspár, az FTC 34-szeres magyar bajnok középtávfutója, Kazi Tamás, és a Fradi 141-szeres válogatott kézilabdázója, Kovacsics Anikó is.

Kazi Tamás versenyzőként is indult az eseményen, megnyerve az 5,5 kilométeres versenyszámot a 35 év felettiek korosztályában, de Verrasztó Dávid is lefutotta a távot. A nőknél sem volt hiány ismert sportolókból, 5,5 kilométeren a BEAC atlétája, Erdélyi Katinka hozta el az aranyérmet a 25 év alatti nők között, legyőzve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet képviselő öttusázó olimpikont, Gulyás Michelle-t.

A BEAC triatlonosa, ironman versenyzője, Borosonyai Virág is nagyon élvezte az esemény hangulatát. „Remekül éreztem magam, szuper verseny volt, most pihenőidőszakom van, ez egy felrázó futás volt, elsősorban azért jöttem, mert ezt mi szerveztük, és nagyon jó volt találkozni a többiekkel – szeretek egyetemi közösségi életet élni” – mondta el, miután lefutotta az 5,5km-t, ahol végül a 25 év alattiak között és összetettben is a 6. helyen végzett. „Öt éve vagyok a BEAC Triatlon szakosztályának tagja, és most már lassan két éve edzősködöm is. Sok edzést tartok én is más egyetemistáknak, és nagyon jól megtalálom a közös hangot velük, otthonosan mozgok ebben a közegben” – mesélte arról, hogy hogyan kötődik a BEAC-hoz, az egyetemi sportélethez.

Több sportvezetővel, egyetemi oktatóval is együtt futhattak a résztvevők: Dr. Koltay András, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora; Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és a BEAC alelnöke; Juhász Péter, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára; Simon Gábor, a BEAC ügyvezetője szintén részt vett az I. KEK Runon.

„1500 magyar nyelven tanuló hallgató szokott összegyűlni a Kárpát-medencéből, ami egy hihetetlenül izgalmas sportprojektté teszi a KEK-et, nagyon bízom is benne, hogy tovább bővül majd az esemény. A hangulatot meg magatok is láthatjátok, fantasztikus! Itt voltam tegnap a focin, játszottam is, emellett belenéztem a futsalba, a kosárlabda tornába, asztalitenisz meccsekbe, most pedig futottam. Így belülről élem át, hogy ez egy milyen nagyszerű dolog” – mondta Szabó László, aki a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett Nemzeti VERSeny zsűrizése elé szorította be az egyetemi futóversenyt igen szoros napirendjébe.  „Sportvezetőként azt tartom szem előtt, hogy olyan dolgokat, eseményeket szervezzünk, amelyeken jól érzik magukat az emberek, amelyek lezárásával megszerzett élmények a résztvevőkkel maradnak. Hiszem, hogy a KEK is ilyen” – indokolta, miért fontos számára a KEK.

Simon Gábor úgy véli, fontos, hogy sportvezetőként jó példával járjon elől, és ő is aktívan részt vegyen azokon a sporteseményeken, amelyeknek szervezésében közreműködik. „Én sportolóként kezdtem, előbb voltam sportoló, mint sportvezető, így az életemnek mindennapjai sporttal teltek el, és telnek el ma is. Számomra öröm, hogy nem csak szervezőként, hanem résztvevőként is ott vagyok egy ilyen eseményen. Ha már szervezünk valamit, akkor ki is próbálom, futok a kollégákkal, barátokkal, sportolókkal” – részletezte hitvallását. „BEAC ügyvezetőként és KEK szervezőként is fontosnak tartom a hitelességet” – tette hozzá.

Az I. KEK Run, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának többi versenyéhez, tornájához hasonlóan szintén része annak a jótékonysági akciónak, amely során minden évben más határon túli magyar oktatási intézménynek szerveznek gyűjtést – a futáson a nevezési díj befizetésével és a KEK Run dizájnjával ellátott póló megvásárlásával is hozzá lehetett járulni ahhoz az összeghez, amelyet ezúttal Kárpátaljára, a munkácsi Hármas Számú Rákóczi Ferenc Gimnázium számára juttatnak el a szervezők.

Képek: Csomos Attila, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]