PSG először vagy a Bayern München hatodszor?

Elérkezett végre az idei nem szokványos Bajnokok Ligájának döntője. A PSG története első Bajnokok Ligája-döntőjére készülhet, míg a Bayern München a tizenegyedikre: a hatodik cím megszerzésért szállnak harcba a bajorok. Mire lehet számítani a PSG-től? Biztosan a Bayern München a favoritja a döntőnek? Esélylatolgatás a lisszaboni finálé előtt.

A párizsi csapatot 2011-ben vette meg a katari Nasser Al-Khelaifi, és a vétel után végre először elérte a csapat a Bajnokok Ligája döntőjét. A PSG elmúlt kilenc éve alatt számos edzőt elfogyasztott, míg végül a német Thomas Tuchel vezérletével sikerült elérni a döntőt. A PSG a csoportból könnyedén továbbjutott, majd következett a Dortmund. A párharc első felvonásán 2–1-es vereséget szenvedtek, majd a visszavágón, már nézők nélkül, pont a leállás előtt magabiztosan, 2–0-ra nyertek. A PSG kompakt, szervezett játékot mutatott be, a Dortmund nem tudta feltörni a párizsi csapat masszív védelmét. Ezután jött a több hónapnyi leállás, a francia bajnokságot pedig már el sem indították. A PSG mindössze két tétmeccset játszott az Atalanta elleni mérkőzésig. A Francia kupát és a Ligakupát is csak nehezen sikerült behúzni. A St. Etienne ellen 1–0-ra nyertek, míg a Lyont büntetőkkel verték.

Az Atalanta keményen megizzasztotta a PSG-t, sokáig úgy is tűnt, hogy megint nem sikerül a francia sztárcsapatnak átlépnie a saját árnyékát, de végül sikerült bedarálni az elfáradó olasz együttest. A továbbjutásban nagy szerepe volt Neymarnak, aki egymaga vitte hátán a PSG-t. A brazil játékos tizenöt cselt mutatott be, adott négy kulcspasszt, egy gólpasszt, és hétszer próbálkozott lövéssel. Neymar megmutatta, hogy mire képes. Világklasszis teljesítmény volt ez a részéről.
A Lipcse elleni elődöntő már sokkal simábban alakult, visszatért a kezdőbe Mbappé, aki sokat lendített a támadójátékon. A PSG végig magabiztosan játszott, remekül védekezett, szinte esélyt sem adott a német meglepetéscsapatnak. Ha kellett, eldugták a labdát a franciák, ha kellett, remekül támadtak le, vittek végig kontrát, és remekül védekeztek. A PSG megérdemelten jutott el tehát a döntőig. De minek is köszönhető, hogy ez végre összejött?

Tuchelnek sikerült összhangot teremteni a védekezés és a támadás között. Az idei Bajnokok Ligája-szezonban tíz meccsen mindössze öt gólt kaptak. A gyors, jól cselező szélsőknek köszönhetően iszonyatosan gyorsan tudnak átmenni védekezésből támadásba, és Neymar, Di María és Mbappé egyaránt remekül tudja bejátszani az üres területekre a labdát. A legfontosabb láncszem természetesen Neymar, aki végre egészséges, és zseniális formában játszik. Thomas Tuchel egy masszív, jó együttest rakott össze, amely jól tud védekezni, kontrázni, és a labdát is jól tartja. Kevés gyenge pontja van ennek a csapatnak.

Parc des Princes

Parc des Princes

Mi a helyzet a döntő másik résztvevőjével? A Bayern München idei BL-szereplését nehéz szavakba önteni, megteszem inkább számokban. A bajorok összesen 42 gólt szereztek az eddigi tíz BL-találkozón, ami 4,2 szerzett gólnak felel meg meccsenként. Minden eddigi meccsüket megnyerték, vagyis 10/10 a mérlegük. Lewandowski 15, míg Gnabry kilenc gólt szerzett; soha nem volt ilyen eredményes páros a BL-ben. A Bayern München teljesen új arcát mutatja, amióta Flick az új edző. Vele a csapat mindössze egy vereséget szenvedett el, a Mönchengladbach ellen tavaly december 7-én. Azóta 29 tétmeccset játszottak, és ebből 28 alkalommal nyertek is. Döbbenetes.

hansi-flick-bayern-munich-2019-20_hwtabakhywby1c9bci6o8884k

A Bayern München útja a döntőig egészen sima volt, a Chelsea-t 7–1-es összesítéssel ütötték ki, majd következett a Barcelona elleni 8–2-es gála. Itt álljunk is meg egy pillanatra, hiszen ezzel a meccsel tökéletesen be lehet mutatni, miért, mitől is ennyire jók a németek.
A Bayern München teljesen feltolt, egész pályás letámadást alkalmazott a Barcelona ellen.

baya

Remekül lehet látni ezen a képen, hogy hét bajor játékos tartózkodik a Barca térfelén, ebből három közvetlenül a tizenhatosnál, Ter Stegen nem tud senkinek sem passzolni, mindenhol van egy Bayern-játékos, hogy labdát szerezzen. Végül a Bayern labdát szerzett, miután Semedo elvesztette.
A Bayern agresszív, gyors játéka nem tud működni megfelelő emberek nélkül. Gnabry, Müller, Thiago és Davies tökéletesen passzolnak ehhez a fajta játékhoz.
Kulcsszerep jut a fiatal, gyors hátvédnek a sikerekben, hiszen Davies hatalmas területeket képes bejátszani, jól cselez, Semedót akkor ültette hintába, amikor csak akarta.
Persze nem lehet megfeledkezni a világ jelenleg legjobb formájában lévő csatárjáról, Robert Lewandoskiról sem. A lengyel az eddigi összes Bajnokok Ligája mérkőzésén betalált, amin pályára lépett, és tizenöt gólt szerzett. Ennél többet csak Cristiano Ronaldo szerzett a maga tizenhét góljával a 2013/14-es kiírásban.
A Bayern támadógépezete tehát egészen elképesztő, ugyanakkor a teljesen feltolt védekezésnek lehetnek hátulütői. Már a Barcelona ellen is látszott, hogy könnyedén átjátszható a védelem; ezt a Barca, amíg meccsben voltak, párszor ki is használta.

111

A képen jól lehet látni, hogy a Barca simán be tudja rúgni a labdát a Bayern védői mögé.
Hasonlóval próbálkozott szerdán a Lyon is. Az első tizenöt percben a franciák előtt kettő-három komoly lehetőség is adódott, de sem Depay, sem Tokok Ekambi nem tudta gólra váltani a helyzeteket. Tegyük hozzá, ha a Bayern tegnap gólt kap, mint ahogyan a Barca ellen, valószínűleg gyorsan tudtak volna rá reagálni, ugyanakkor kockázatokat rejt magában az ilyen szintű játék. Ez a Bayern azt a filozófiát képviseli, hogy ha kapnak kettőt, rúgnak rá négyet, ötöt, hatot.

Ejtsünk pár szót az edzőkről is, hiszen két német menedzser fog egymással szembenézni, és mind a ketten az első BL-döntőjükre készülnek.
Tuchel Klopphoz hasonlóan remek kis csapatot összerakott Mainzban, olyan játékosok dolgoztak a keze alatt, mint Fuchs, Schürrle, Holtby, Szalai, Chupo-Moting. Nem sokkal később pedig a Dortmund edzője is lett. Első szezonjában egy 2. helyet, a második szezonban egy kupagyőzelmet hozott össze. Tuchel a két szezon alatt remek pontátlagot ért el, a 2,12-es meccsenkénti átlag a legjobb volt a klub története során. Távozása hátterében a vezetőséggel való kapcsolat megromlása állhatott; többek között Hans-Joachim Watzke-vel nem jött ki jól.
Tuchel rá egy évre került a PSG-hez. A bajnokság könnyedén meglett, azonban a Bajnokok Ligájában fájó vereségbe szaladtak bele hazai pályán az MU ellen, és estek ki a legjobb 16 között. A vezetőség azonban bizalmat szavazott a német mesternek a második szezonra is.
Milyen a mentalitása Tuchelnek? Munkamániás, megszállott. Játékosainak megtiltotta, hogy cukrot, búzát egyenek, és mindenki számára speciális étrend van a csapatnál. Tuchel tehát bizonyította, hogy megérte kinevezni a PSG élére.
Hans Dieter Flickről kevés tudása lehetett az átlagos szurkolónak, hiszen felnőtt csapatnál nemigen volt még edző. Flick 2006 és 2014 között volt a német válogatott másodedzője, majd 2019 júniusában megérkezett a szakmai stábhoz, és Niko Kovac kirúgását követően át is vette ideiglenesen az együttes irányítását. A Bayern olyan remekül szerepelt vele, hogy nem volt kérdés: szerződést fog kapni. Ez áprilisban megtörtént, 2023-ig kötött megállapodást. Rumminige szerint kiváló kapcsolatot épített ki mindenkivel a csapatban Flick, és ami szerinte a legfontosabb: megbíznak benne, felnéznek rá a játékosok, és ez kölcsönös. A dinamika, az összhang kiváló. Ezt az eredmények is mutatják, hiszen a legmagasabb pontátlagot hozta a Bayern történetében eddig a meccsenkénti 2,71-gyel. Flick tehát végre előbújt az árnyékból, kilépett a másodedzői szerepből, és bebizonyította, hogy klasszis edző.
A német edzőiskola sikerét remekül mutatja, hogy a tavalyi év után, idén is egy német menedzser fogja megnyerni a Bajnokok Ligáját.

Mi várható a döntőben? Ha Flick nem fog változtatni az eddigi meccsek taktikáján, akkor neki fog menni a Bayern a PSG-nek. Hasonló intenzitású, erős, letámadós játékkal operálhat a Bayern, mint tette azt a Barcelona ellen. Tuchel valószínűleg kevésbé lesz bátor, sokkal inkább fog kivárásra játszani, jóval megfontoltabban fog hozzáállni a mérkőzéshez. Ha a Bayern kinyílik, lesz lehetősége kontrázni a franciáknak, igazán kedvező helyzetbe kerülhet Tuchel együttese. Nagy kérdés tehát, hogy Flick mit fog lépni, habár kevés kétségünk lehet abban, hogy bármit is változtatni fog. Sok fog azon múlni, a PSG hogyan fogja bírni a Bayern rohamait, letámadását, mennyire lesz szervezett és masszív a védelem. Az eddigi BL-meccsek alapján először találkozhat Flick csapata olyan ellenféllel, amely kellő minőségben meg fogja szervezni a védekezését. A Chelsea, a Barcelona nem állt be védekezni, a Lyon pedig nincs azon a szinten, mint a párizsi alakulat.
Feszült, izgalmakkal teli, nagy taktikai csatára van kilátás, bízzunk benne, hogy remek színvonalú összecsapás vár ránk.

Képek forrása: uefa.com, goal.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]