Zöld-fehér kalandozások

15 év hosszú idő. De 2019-ben újra európai színpadon léphetett pályára a Fradi. És micsoda mérkőzések voltak!

2019. szeptember 19. Barcelona. Az első meccs a csoportkörben az Espanyol ellen. Valószínűleg sosem felejtem el, mert kint voltam a helyszínen, és élőben láthattam az összecsapást. De nem csak a mérkőzés marad örök élmény, mert annak is megvan a hangulata, amikor Budapesttől körülbelül 1500 kilométerrel arrébb magyarokba botlik az ember minden utcában. A barcelonai strandon és látványosságok közelében mindig lehetett hallani egy-két „Hajrá, Fradi!” felkiáltást, valamint jó érzés volt az is, amikor szembejött veled egy szurkoló és elcsattant egy pacsi, vagy váltottál néhány jó szót a másikkal. De a lényeg csak az este jött el. Mintegy ezer fradista szurkoló tette meg a hosszú utat, ki repülőn, ki kocsival, ki pedig több napos buszozással. Aznap este megtelt a vendégszektor. És nem hiába. A vezetést is megszerezte a Fradi az első félidőben, majd óriási nyomást kibírva meg is tartotta azt a 60. percig. De a végén mégiscsak mi örülhettünk, mert maradt a döntetlen, és az első idegenbeli meccsen már meg is volt az első pontja a csapatnak. Micsoda hangulat és micsoda öröm volt!

image0

2019. október 3. Budapest IX. kerület, Ferencváros. Ismerős arcok látogattak a Fradi-pályára. A második meccsen a bolgár Ludogorecet látta vendégül a zöld-fehér együttes. A selejtezők során már sikerült őket legyőzni, méghozzá oda-vissza. Aznap viszont még sokan be sem jutottak a stadionba, akik pedig bent voltak, még le sem ültek, de már vezetett a vendéggárda. Cirka fél perc alatt. A vége háromgólos bolgár siker lett, 0–3. Hiába, be kellett ismerni, hogy jobbak voltak. Nem is kicsivel. A selejtezős mérkőzésekhez nem is lehetett hasonlítani az őszi találkozót. A stadionban viszont mindvégig remek volt a hangulat a nagy hideg ellenére is.

fradi ludo

2019. október 24. Moszkva. Ha már hidegről beszéltünk. Jött a harmadik forduló Moszkvában. Sok csapatnak meggyűlt már a baja az orosz időjárással. (És nem csak sportcsapatoknak.) Viszont a Fradi úgy látogatott az orosz fővárosba, hogy több pontja volt, mint a CSZKA Moszkvának. És ez a pontkülönbség csak nőtt a mérkőzés után. Azt nem lehetett mondani, hogy a Fradinak sok helyzete volt, mert sokszor nemhogy a félpályáról, de a tizenhatosról sem sikerült kijönni. De az első félidőben sikerült kibírniuk a hazai rohamokat, és a második félidőben szerencsére már enyhült a nyomás. A végén pedig jött a már szállóigévé vált magyar dráma. Varga Roli csak pár perce volt a pályán, de a 86. percben megszerezte a vezetést. Néhány hosszú pillanattal később pedig kiderült, hogy a győzelmet is. Három forduló, két idegenbeli meccs után négy ponttal állt a Fradi. Ki gondolta volna ezt?

2019. november 7. Budapest IX. kerület, Ferencváros. Jöttek a visszavágók. Csak két hét telt el azóta, hogy a Fradi győzelemmel tért haza Moszkvából, de már megint jött az orosz együttes. A Groupama Aréna újra megtelt, és a már megszokott hangulat uralkodott, az élőkép sem maradhatott el. Mégis valami más volt ez. Mert egy ország nem felejt. A szurkolók egy 1956-os forradalmi lyukas zászlót alkottak, megemlékezvén a hősökre. A mérkőzés pedig nagyon jó játékot hozott. A Fradi szépen játszott, ha kellett, mindenki védekezett, de helyzetek is akadtak. Persze az oroszok is veszélyeztettek, de 90 perc után gól nélküli döntetlen állt az eredményjelzőn. Újabb pontot szerzett a Fradi, a csoport kisorsolásakor legerősebbnek hitt csapatból kiszedett négy pontot. És négy forduló elteltével mindössze egy pontra volt a továbbjutástól!

fradi moszkva

2019. november 28. Budapest IX. kerület, Ferencváros. Az Espanyol csapata látogatott a Fradi-pályára, úgy, hogy a vendégek már továbbjutottak a csoportból. Ez meg is látszott az utazó kereten, mert nem a legerősebb csapatát hozta a barcelonai együttes. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy gyenge társaság érkezett az Üllői útra. A csapatokat a megszokott teltház fogadta, és a szokásos élőkép. Minden adott volt ahhoz, hogy a Fradi végre otthon is lőjön legalább egy gólt vagy esetleg nyerjen egy meccset. Jól is indult a találkozó, a Fradi jobban kezdte a meccset. A bátor támadó focinak meg is lett az eredménye, hiszen a 23. percben egy szabadrúgás utáni kipattanót Sigér Dávid vágott a kapuba, és először robbant igazán a Groupama Aréna az EL-csoportkörben. A gól után összeszedte magát a spanyol csapat, és még az első félidőben egyenlíteni tudtak. Még ez sem katasztrófa. A szünet után pedig valami olyan történt, amit magyar klubcsapattól nem szoktunk meg a nemzetközi kupákban. A Fradi sokszor teljesen beszorította az Espanyolt, és a levegőben volt az újabb vezető gól. A nyomásnak meglett az eredménye: a 77. percben büntetőt kapott a Fradi. Földöntúli öröm, majd csalódottság. A Fradi tizenegyese kimaradt. De még korántsem volt vége, nagy helyzetek mindkét oldalon. Jött a 91. perc, és egy újabb büntetőt kapott a Ferencváros. Most sikerült belőni. Az utolsó előtti forduló 91. percében második és továbbjutást érő helyen álltak a zöld-fehérek. Sajnos még ekkor sem volt vége. A 94. percben volt egy Fradi-kiállítás, majd az utolsó támadásból a 96. percben megint egyenlített az Espanyol. 2–2. Érzelmi hullámvasút. A meccsről és a Fradi teljesítményéről mindent elmond, hogy a vendégeknek kellett örülniük a döntetlennek.

Fradi Espanyol

2019. december 12. Bulgária, Razgrad. Utolsó forduló, reális esélyek a továbbjutásra. A Fradi szurkolói mintegy húsz órát vonatoztak a meccs miatt, és megtöltötték a vendégszektort, hazai hangulatot biztosítva a csapatnak. Jól is kezdte a meccset a Fradi, de mindkét oldalon csak kis helyzetek adódtak. Majd jött egy egyértelmű büntető, amit nem adott meg a bíró a Fradinak, és két percre rá bolgár vezetés… A Fradi folytatta a támadásokat, volt nagy helyzet, kapufa, végtelen számú szöglet, de a gól csak nem akart összejönni. A második félidő lassan csordogált a vége felé, és végül a 95. percben meglett az egyenlítés. Sajnos túl későn már. Ezzel a Fradi mindössze egyetlenegyszer szenvedett vereséget az EL-csoportkörben, és mégsem tudott továbbjutni.

Nehéz összefoglalni pár mondatban ezt az őszt és az Európa Ligát. Felejthetetlen élmények, gólörömök, utazások. És egy olyan magyar csapat, ami támadó focival tudott sokszor az ellenfele fölé nőni. Büszkék lehetünk egy ilyen teljesítményre, és reméljük, hogy nem kell sokat várni egy újabb ilyen őszre. Köszönünk mindent!

Képek forrása: origo.hu, nb1.hu, fradi.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]